CM's Brave合金 獅人鳳[Aisa Limit]

CM's Brave合金 獅人鳳[Aisa Limit]

狮人凤 (10)

 

絕對無敵獅人鳳~!小學生時代很喜歡的一套卡通片,那時一放學就沖翻屋企睇閃電傳真機,就系為咗睇絕對無敵~!

 

細時在同學家玩過一只TOMY的舊款獅人鳳合體,那一款我已經覺得好正了。但新版的玩具一直沒有推出,到CMS出時都已經熱血度為0了。不過如果你是獅人鳳fans的話,都可以考慮買一款的。

 

在早幾年Brave合金04的套裝中是附有百勝龍王的,可以組合成超級獅人鳳形態,不過那時一來不捨得買,二來覺得那款百勝龍王出得很雞肋。今年CMS又炒冷飯,將獅人鳳轉為金屬色,成為單獨發售的亞細亞限定版。

金屬上色的確系十分靚麗,如果單睇相都話中毒指數都幾高的。

 

劍王,外型靚仔非常,全身9成都系合金,相當重手,各關節亦十分靈活,好多pose都能輕松應付。

狮人凤 (1)

 

狮人凤 (2)

 

鳳王,全膠冥,不過上了金屬色後又多番幾分質感,單睇的話仲以為身體部份都是合金做的呢~而翼開合就是指定動作了,頸部和頭部都有一定的活動性。

狮人凤 (3)

 

狮人凤 (4)

 

獸王,這只肥大藍獅子,20年前和20年後都一樣系咁肥美~主體部份系合金,頭和四肢都系膠制。活動性就...叫做有啦。

狮人凤 (5)

 

狮人凤 (6)

 

準備合體~

狮人凤 (7)

 

合體方式和你20年前玩果只基本上一樣,但外型就強多了。如果不是肩部稍低的話,外型我可以俾滿分的。

狮人凤 (8)

 

狮人凤 (9)

 

狮人凤

 

鳳王尾部可以拆出成為雷神回力標

狮人凤 (11)

 

獅盾嘛.....劇中都系這樣飛來飛去的~

狮人凤 (15)

 

狮人凤 (13)

 

狮人凤 (12)

 

狮人凤 (14)

 

可動性.....如果10分是滿分的話,那就給它6分吧。剛合格。

狮人凤 (16)

 

後記:我對本品無咩好感,就唔講太多了。

只系提醒幾點:本品中附有透明膠是貼在劍王大肶的,如果你唔怕一合體就劃花的話就唔好理我講咩了。總之一定要貼上。而劍王腳板兩側亦最好自己剪膠紙貼上,否則又系一合體即刮花。

 

劍王大肶縮上去沒有特別的固定設計,難以承受獸王腳部的重量,拎起時會自動滑出,如果你唔想你只獅人鳳有半截跌咗落地,就小心D拎起吧。

 

合體後你會覺得雙腿還有點去後拗的空間,但真的只有一點點一點點的空間,你再向後的話就又會刮花了。

 

講到呢度......我都無咩講了,死忠就去馬啦~

Write a comment

Comments: 3
  • #1

    elljay-toys (Sunday, 25 October 2009 22:29)

    測試

  • #2

    Elljay (Sunday, 25 October 2009 22:29)

    測試

  • #3

    ks4213 (Tuesday, 01 March 2016 03:48)

    您好;有點問題想請教您
    近日也購入本款
    但在合體時鳳王的脖子一直不知道該收到哪去
    說明書上貌似是要往後收起折疊
    但感覺亂搬十分擔心會壞掉
    可否位小弟解惑一下
    謝謝