BM RAH Masked Rider Kiva

 

 

蒙面超人KIVA

 

在連翻的初看惡心的蒙面超人轟擊下,KIVA的外型可說是自設定公布到劇集播完後都無人鬧的,不是說他特別優秀和耐看,而是因為比較符合大眾的審美,那是不是我應該說......比較平庸呢?矛盾了  >0<  (因為我現在比較喜歡Dcade呢~神主牌不包括在內)
 
BM東東看來QC上真是有長足的進步,自Kabuto後真系無人鬧QC的,大家真系有眼睇。但剩下的就系唔該M記你搞結實D個BODY~呢樣搞掂,你就好正了。
 
外型上和質感都已經十分接近劇中,衫紋好靚,盔甲刻畫亦細致,而且也噴上了陰影,采用真正的鎖鏈。雖略有一點大頭但我亦覺得是理所當然,劇中本應如此,就不要用SIC或SHF的標準去衡量了。

Kiva (1)

 

超人頭就M記強項了,直頭完美,各部份都好正!

 

Kiva (3)

 

Kiva (4)

 

Kiva (5)

 

連手環都打晒陰影的~ 

Kiva (6)

 

腰帶上的Kivat好正好細緻,連佢都有透明復眼,可以用腳倒掛在腰帶上,更以磁石吸附,雖然翼和口不可動,但有呢個效果已經好令人滿意! 

Kiva (7)

 

兩邊的召喚笛全數以透明件制更塗上金屬色,刻畫同樣是無得彈的!

Kiva (8) 

咬笛都可以做出

Kiva (9)

 

Kiva (10)

  

KIVA地上吧~! 

Kiva (13)

 

Kiva (16)

 

Kiva (15)

 

Kiva (14)

 

附有手持召喚笛的手型

Kiva (17)

 

一吹雞,你就要幫佢換件了~

右腳的拘束甲

Kiva (11)

 

連腳板一齊換上地獄之門打開的樣式,裡面的表現和上色都好正

Kiva (12)

 

Kiva (18)

 

如果你敢扭的話,Darkness Moon Break那誇張的起腳你是可以做到的~

 

 

 

Kiva (20)

 

Kiva (21)

 

Kiva (22)

 

 

 

 

落地收工

後記:各方面十分完美的一款RAH,絕對絕對已經成為我的今年最愛之一!!今年的話,只需要期待AGITO和DCADE就夠了。明年就有龍騎,話說,我自己整緊只555加速型~~XD,俾D時間我,遲下有相睇~

 

********************************************************************************

 

朋友介紹在萬菱1F買到呢柄1/6小提琴。

做功很出色,有錦盒,個盒可開合,有合金扣。

把琴木制,上色和細節都好好。魚絲琴玄。仲有個架可以獨立擺放。

40蚊有呢種出品,我覺得物有所值

 

点击查看下一张

 

点击查看下一张

 

 

点击查看下一张

 

点击查看下一张

 

 

Write a comment

Comments: 2
  • #1

    落難阿仁 (Sunday, 08 November 2009 15:13)

    真是唔錯.不過而家先開始玩呢個系列,太遲了...都是睇相算

  • #2

    Elljay (Wednesday, 11 November 2009 17:01)

    我只好这口~其他拉打就比较难吸引我了。反正我谂法系与其买3套SIC,不如买一只RAH~
    未迟嘎,目前大多拉打都唔贵,而且平成10人要追翻的话除了HIBIKI稍贵一点外,一D都唔难追