ROTF Megatron @ LC

Leader Class Megatron

 

第一集時的L級老麥我已經覺得相當唔掂,人型唔靚甚至可說是難睇,架太空飛機又實在太過太空了,太空到睇唔明。

 

呢只ROTF電影版L級老麥嘛......一開始我見到佢時系覺得好樣衰的,D色膠到無人有,又畸形大細手,成個身又硬直,真系無諗過咁都會入咗佢的。

全身噴黑,鐵色乾掃,銀色拉光,再掃小小藍藍録録,加金色點綴下,當堂成個靚仔晒~!

 

本來我亦唔中意呢個所謂的坦克外型的,在repaint前系完全唔想變佢的。不過當我變咗一次之後~!嘩~好正!變形系簡單,不過好爽快,好直接,好輕易就完成變形。而且個外型其實幾殺食的,夠晒厚重,仲有D似Metal Slug果D坦克。麥sir塊面喺正中間我都唔介意,總之覺得呢個mode都好正!

P1040427副本

 

P1040417副本

 

P1040419副本

 

P1040426副本

 

P1040420副本

 

炮塔可抬高可轉動,按下原本有的紅色制,會有發炮聲,會著燈,當然仲有射飛彈啦~

P1040422副本

 

P1040425副本

 

 

人型就更有性格了,本來左右手十分不協調,現在因為repaint果,只左手唔再系黑色所以睇上去無咁細只了,亦順眼翻好多。成個外型都好近電影了,當然如果再高挑小小就very good了。

全身各部份都有好多精密的機械構造,如果你有心機的,慢慢幫佢地描晒出黎repaint吧~一定會精細好多。不過呢D就咪搞我了~

P1040429副本

 

 

 

右手炮系個問題~除肩部外其他都不可動~不過轉動右手時一樣會有發炮聲同著燈。

P1040448副本

 

為彌補可動性的缺陷,可以變成"巨斧"?我本人就好中意呢個款,霸氣到不得了~!亦總令我想起火影裡的砂之守鶴~記得一幕我愛羅只有部份變成守鶴,其中一只手就系咁上下外型了~

P1040447副本

 

P1040442副本

 

拉下心口,又系著燈,對眼同個口立時變成血紅色~好一個魔王!!大叫"I AM MEGATRON",把聲正到你會想不停地去要佢講嘢!!

P1040446副本

 

P1040450副本

 

 

後記:我十分鍾愛的一款變形金剛,雖有這樣那樣的明顯缺陷,不過就因為佢夠霸氣的兩個形態,爽快的變形,同埋細佬一時好手神的repaint,我對佢的喜愛已經可能高過柯柏文了~只是可能......應該是一樣咁愛吧~!

他日無論佢出咩配色我都無必要再買了,除非,改模啦~!

 

V級的麥Sir好多人贊好我亦見不錯,不過我覺得頭大身細比大細手再不能讓我接受~有一次差一點...只差一點我又買埋了~

 

原來的樣子,官圖

 

 

**************************************

近日在網上見到高手改造成格威龍~好鬼正~

 

 

 

Write a comment

Comments: 0