AVP-R Wolf Predator Cleaner Kit

 

AVP-R,《異型大戰鐵血戰士-安魂曲》中登場的鐵血戰士。一知半解地,聽講鐵血戰士本來是沒有名字的,叫什麼Scar、Wolf的都只是玩具商為他們起的名字。而這個被名為Wolf(獨狼)的,亦確如其名,是只身來到地球的老戰士,以一狼之力對抗一班異型和混種,最後與混種同歸於盡。

 

Hottoys之前已經出左一次呢只鐵血,5月又以另一個version出多次,數處改動,系好左。但之前買左的玩家相信一定會爆粗鬧人了。現在Hottoys越黎越中意玩D咁嘅嘢,黎緊我最關注嘅Ironman同She Predator出多一個版本可能性都幾高,咁系咪即系以後HT嘅玩具第一水唔買?

講翻件玩具同之前果件有咩改動先。其實可以理解成後期型態,因為大改動都是根據電影後期戰鬥後的外型做的。

·面具加重戰損效果,左眼罩做了裂紋,右邊的紅外線瞄准器上翻紅色。 

·加入開口的配件。

·網衫改成有褲浪的(原來的沒有,只有上衣,所以成日會變左露池裝) 

·雙肩炮變成了單炮,右肩的炮變成手持。 

·醫療箱做成可開啟,裡面還設有各種小道具,又可組合成注射器,十分精細。 

·掛帶中的化屍水可以取出。 

·取消了長鞭,只留下了卷起的狀態(不少人覺得這個變化很可惜,但我又不覺,因為覺得果條長鞭的彎曲做得很怪~)

·取消了飛標的展開狀態。 

·追加了精美的情景地台。

不過我覺得整體比例上仍有不少問題,頭大,太瘦,大腿太幼。頭大就做左咁多都系咁了,而且其實對比落這個頭已經比以前的整整細了一圈,是頭部最小的一只了。但有這個大頭效果就全因為過瘦的身型,電影中Wolf反而是有小小肥的。

 

 

 

好多朋友有玩MH,個面具系咪好似角龍呢?面具上有很多文字記號,以鐵血戰士黎講,可以看得出他已經經歷了很多的戰役了。不過很衰的,我這只的面具很松。

 

好多鐵線,主要用來連接肩部炮與頭部及眼部的動向。

 

個樣......好醜唔使講啦,但真系睇得出距幾老,很多皺紋。最注目的就是左半臉完全爛了,不單牙沒有了,連眼都盲埋。

 

這個頭的細節和上色真系一流~

 

換件開口,距真系開口靚D~見到嗎?只左眼系盲的!

 

 

吼~~~~~~~~~~~

 

 

總系有D不知名的骨頭掛式,掛帶上那些三角東西很厲害,電影距可以將其附在牆上,一開制就會射出很多切割射線,系一擊必殺的超cool武器。咁型的武器只使用了一次,真系不過癮。腰帶上除了辮子外,圓型的就是飛標,上一版中附有展開的形態,這裡就取消了。

 

背包,有肩部炮啦,“一個包”啦,同醫療箱,仲有支矛

 

個箱就精彩了,就咁睇已經覺得很出色~

 

找開仲勁,D嘢勁到我都唔知點講!

 

箱入面幾件嘢可以組成呢個注射器。

 

化屍水,可以放在箱中或掛在掛帶上。

 

原來的肩部炮變成手持,平時我將距掛埋系腰帶上不用的膠繩上。

 

準備出鞭~~~

 

手部依舊是有那台微型電腦~

 

手部刀刃當然唔少得啦~

 

 

 

跪得低的~其實可動性幾好,但我覺得關節唔夠緊,特別系hip位

 

支茅,外型很靚,有晒雕花,外表上靚過P2果只。

 

不過就只能2段伸長,但都很足夠了。

 

 

新附的地台,系一個爆漿異型頭部,比上次那個頭骨實用得多。

 

除左站立功能外,我更喜歡用距黎擺情景,如化屍~

 

呢個pose我擺左好多日都無郁過,配合地台就已經系一件情景擺設了。這個地台雖然造得不是十分精美,但真系為整套產品生色不少~

 

 

後記:雖然依然頭大,但依然最愛~

Write a comment

Comments: 0