Masked Rider Decade @ BM RAH

世界の破壞者

通りすがりの仮面RIDERだ

Decade!

 

Decade意之十年,由2000年Kuuga到2009年的第十個平成拉打,連身上都有一個大“十”字。Decade絕對是有史以來最令人作嘔的騎士,在剛公布時馬上引來無盡罵聲,包括本人,那時特別令人好難接受,從頭部、配色都覺得很樣衰。而Diend那個PS2造型都是一個笑話來。到了Decade Complete Form那個款實在是再次挑戰人類的接受極限,拉打卡上身,頭頂神主牌。我都簡直唔想再望。

 

後來劇集開播,因為有全拉打登場,特別是早知有原版光太郞出演,我便開始睇第一集,一直睇一直睇。各位舊拉打一一現身當然是最好睇的,但諗唔到後來我都開始覺得Decade是很有型的,越睇越靚,Diend也是~~(神主牌流星吧~~~~☆)這個轉變比當年對待電王更大,實在連自己都意想不到。後來BM公布Decade,這絕對是成為我本年最期待的玩具之一,還好趕得上在年底到手。

 

整體QC好好,現在BM的出品真系好令人滿意,我已經對BM的出品好有信心。身型上有點問題,因為褲浪太低所以顯得腳短、而通病還有頸太幼和腰太瘦,我通過一點小改造來解決,改造內容請點擊查看

Decade (1)

 

外型和質感是令人滿意的,實物的粉紅色會比鮮艷,不過我還是喜歡淡色一點。Decade (2)

 

居然是越睇越型~~~ 

Decade (3)

 

Decade (5)

 

Decade (4)

 

Decade (6)

 

Decade (7)

 

復眼好靚,和官圖相比,又增加了底紋。

Decade (8)

 

Decade (10)

 

Decade (9)

 

配件一覽,好豐富:一共8款手型、10張卡片,2套腰帶連net book,變身器開啟形態底座,1劍1槍。

2套腰帶有咩用呢?BM好有心,俾多一套我地換落其他平成拉打度~

Decade (11)

 

1/6拉打卡片,可惜像素不算高,而且卡紙制唔厚身亦易損壞,如果用膠片制就好了。

Decade (12)

 

卡片的背面有相應的logo,變身時可以像劇中一樣插入Decade Drive,就會出現相應的標誌,呢個設計真系好好玩!!

Decade (13)

 

Decade Drive算是精細,面板上10個rider logo都好清晰。有附開啟形態的底座,我油番藍紅綠三色燈表現著色,中間的變身器用磁石吸附,轉動和裝拆十分方便。不過真是有點不滿,SIC都可以做成連動腰帶,1/6咁大的比例居然無做~BANDAI果方明顯無交足功課~  

 

 

Decade (14)

 

選擇劍的卡片,因為平成拉打中只剩下劍未公布啊,希望在2010年內推出,很期待呢!

Decade (15)

 

Decade (16)

 

Decade (17)

 

Decade (18)

 

另一條腰帶的裝著效果,就用我最喜歡的響鬼和Kabuto顯示俾大家睇下,留意腰帶中間亦會顯示相應的標誌。

Decade (44)

 

Decade (43)

 

 

太多圖,分開兩part講~

點擊繼續 - Part II

 

 

點擊繼續 - Part II 

 

 

Journey through the Decade

-Gackt  

Write a comment

Comments: 10
  • #1

    kafai1978 (Monday, 04 January 2010 12:18)

    絕對認同Elljay兄~你嘅講法,電王同Decade嘅造型的確係挑戰緊各拉打迷嘅忍耐度…!
    但可能Decade嘅劇情好睇,而家除咗Black、影月同X之外,我最鍾意就係Decade。
    但坦白講,我仲未接受到電王對雞脾眼…!

  • #2

    Elljay (Monday, 04 January 2010 13:18)

    Decade我現在都很喜歡~
    電王我已經OK咗好耐了~XD

  • #3

    大猪麦 (Monday, 04 January 2010 23:05)

    我吾知你原来甘中意Decade? 我始终觉得响鬼型D呢

  • #4

    Elljay (Tuesday, 05 January 2010 20:46)

    大猪麦,我介紹你睇啦,話唔定你都會中意~反正你中意粉紅色~

  • #5

    Json188 (Monday, 11 January 2010 19:05)

    Elljay兄,
    Decade腰带边那6粒是白色的..
    不是有颜色,只不过白色带有颜色的线罢了..
    有颜色只是变身的特效罢了。

  • #6

    Elljay (Tuesday, 12 January 2010 11:23)

    我覺得有顏色好睇好多~
    所以我只decade肥過其他,又colorful過其他~XD

  • #7

    D某人 (Monday, 18 January 2010 01:01)

    我喜欢DCD的风格

  • #8

    (Sunday, 13 June 2010 07:48)

    江苏哪有卖decade
    玩具

  • #9

    freetomove (Wednesday, 18 August 2010 00:27)

    可以自己做卡片來玩喔

  • #10

    Matt (Tuesday, 25 October 2011 07:42)

    為何“褲鏈”會這么明顯?怪怪地咁。