Faiz 555 @ SIC 28

 

SIC.28 蒙面超人Faiz 555又玩Hero Saga再版,再次套上果個銀黑色噶外盒,老實講,果個設計好樣衰。之前無購買呢套,主要系因為無點睇套戲以及知道會有跟電單車出的Blaster形態,所以就慳翻呢只了。近期再版又買翻主要只系因為行玩具店唔想空手而回,而店員亦都死話只奧菲爾諾·狼正,甘見平平地,200有找,抵玩過山口式,甘就買一盒了。

其實論造型,我系中意距多於Blaster Form噶。但身上紅色的能量轉輸顯示無用透明件又真系差左D。腰帶上的裝備相同。

 

 

無比較過初版,唔知有咩唔同,但聽講顏色鮮艷左。

 

咸煎餅眼~~~以前成日有個人甘同我講。

 

武器一覽,個手提箱可以收納晒腰帶的配件,別有一把由電單車把手變成的劍,劍刃部份合金制。其實完全無必要嘛,用透明紅色膠件制咪仲好睇!?

 

將手提電話上的芯片拆出裝在武器上就可以發動並使用了,記得劇中是這樣。但我當時就諗,塊芯片拆黎拆去,萬一唔見左咪用唔到D武器好大鍋!?因為我玩時跌過都有排揾~~~而這款也沒有像29般多一個配用

 

 

手提電話變做手槍,外型上都叫做似模似樣

 

 

兩個武器一齊使用!?芯片就得一塊,唔知劇中系咪真系有甘噶情況

 

拳擊器,可以握在手中,我覺得呢個設計都幾勉強。

 

 

Rider Kick準備動作,亦系Faiz的招牌pose

 

腳底有不錯的刻畫,由合金及透明件組合(又再諗起身上的紅線唔用透明件)

 

 

奧菲爾諾·狼

本品的一大賣點就是Faiz可以進行狼的換裝。可以拆去Faiz的所有裝甲及手腳,剩下素體,再組合狼的部件,換裝成奧菲爾諾·狼。造型十分漂亮,這是我購買的原思之一。完全獸化的設計,尖爪與利齒的組合十分獨特。

 

 

距個頭,應該系狼頭系類似頭盔般的設計,因為狼頭下還有一塊臉

 

可動性就好麻麻,換裝的部份對活動範圍限制很大,雙腳基本可以認為是不可動的。

 

 

 

 

雖然,造型上是比較喜歡基本的形態,但其實在SIC的做功上,Blaster Form優勝不少,起碼上色靚,關節緊,D件唔會邊玩邊甩

當然,Auto Vajin還是要由這個形態騎才會覺得配。

 

後記:一玩就覺得松,特別系腰部的球型關節,與上半身的連接松到無朋友,好易就分開兩斷,其他都無咩了。

我都話唔買非人車set噶SIC啦,有D後悔了。

Write a comment

Comments: 0