Revoltech三段變形VF-1A (變形篇)

山口勝久的突破:三段變形VALKYRIE

 

其他唔使講,真系好利害,由造型公仔切開加關節,到好有系統的Revoltech,現在仲可以玩埋變形,仲要系三段!真系不得不佩服。雖然VF戰機在20年前已經實現完全變形,但結構上並不算簡單。而在單靠轉輪關節就可以實現變形和可動,真系要俾個叻字佢!

 

VF我玩開Yamato,本人並不對此系列有幾大期待和興趣,所以並無入手打算。不過呢次真系想睇下佢會做成點。總體來說,上色和做功維持該系列的水凖。雖然算不上是完全變形,但其實只要更換小量配件(機倉蓋和手型)就已經可以完成變形,以呢個size來說是完全可以收貨的。

 

本篇只講變形~

 

配件一覽,那兩支棍仔系用來在挑起手部的插管的。系比較麻煩的一項。

VF-1A (8)

 

F mode系實淨的,都算緊密。不過呢只有D Sad,右翼的插後比較松,好易跌,我在變形時都有點火。

VF-1A

 

變形方式系完全無懸念的,不過全部關節都以轉輪完成。

VF-1A (1)

 

一打開就會見到一堆轉輪了。

VF-1A (2)


 G mode似模似樣,最緊要有八字腳。

另外,其實系有變形優先的手型的,不過那對手實在系好細好細,我便直接換手了。

VF-1A (3)

 

整個變形過程和其他可變VF基本相同。

VF-1A (4)

 

變形成B mode時,需要替換機倉蓋。

VF-1A (5)

 

變形完成,基本上每一個地方都有卡榫固定,不過手腳就系吊吊fing的,幾松下~

VF-1A (6)

 

VF-1A (7)

 

 

總體來說,我覺得可以變形已屬難得,最大問體系結構松散。而數個固定插管感覺亦唔結實,多玩必斷。

不過我相信呢個系列之後加以調整應該系OK的。但不認為會推出VF-1以外的可變戰機,因為呢款已經系最簡單了~~~

 

想試新嘢可以買嚟玩下,但千其唔好有期待。抱住“呢個價錢,仲要系山口式,可以三段變形真系好難得”的心態去玩,會寬容點。

 

 

下篇會以VF-1S介紹本品Details,點擊繼續(細節篇)

VF-1A (9)

(細節篇)

 

 

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    小恩 (Friday, 22 January 2010 22:24)

    当初见出 3段变形 真的服了 山口....

    都预左 会松散咯......