Mudflap & Chromia @ HA Class

先祝各位虎年威猛!事事順景!!

 

HA級出埋紅肥Mudflap,想想佢同Skids都幾似孖寶兄弟,我系指那兩個意大利水管工馬利奧和路易,都系一紅一綠。

 

車型本來在HA級中本應是無甩拖的,不過呢次就真系D失望,雖然噴漆和變形的縫隙都幾好,又有全透明車窗,不過最大問題在於架車的全部車燈都做得唔好!車頭和車尾大燈本來就系透明件來的,不過加上了一銀一紅實色落去,變得完全無質感。本來想洗去上色,但睇睇下,兩個車頭燈的透明件都好沉色,洗去上色亦不會有什麼好效果,便作罷。防撞欄的車燈又完全無表現,暈低。

 

Mudflap

 

Mudflap (1)

 

Mudflap (2)

 

可開兩門,內飾是系列水准,便不作累敘。加只邪神Simmons叔,實在系邪到不得了,我只能處處令他out focus。

Mudflap (3)

 

變形過程我覺得幾複雜的,本來以為和Skids系一樣的,但原來除了腰部和腳部外,各部位變形方法亦不太一樣。從車變人還好,由人變翻做車實在是太費工夫,花了我起碼15分鍾時間。呢對孖寶,真系無論系D級還是HA級,我都覺得變形超難。

Mudflap (4)

 

人型都還好,不過Skids有的問題佢一樣有,就系心口太平,唔夠突。但其他方面都令人滿意,而上身因為有兩個車碌在內,所以不會再覺得空乏。整體的刻畫和上色我都覺得較Skids要好一點。

Mudflap (5)

 

Mudflap (6)

 

背部又是大龜殼一個了。

Mudflap (7)

 

Mudflap (8)

 

呢個樣,真系充滿個性!

Mudflap (9)

 

Mudflap (10)

 

左手可以拉出繩鏢,和對付破壞者時一樣,呢一點都有考慮到,真系算細心。

Mudflap (11)

 

Mudflap (12)

 

右手的座椅翻轉就可以變成雙槍

Mudflap (13)

 

背後亦可以翻出機炮

Mudflap (14)

 

都系俾邪神作娛樂之用了。

Mudflap (16)

 

Mudflap (15)

 

Chromia系本品中十分吸引我的一件小玩意,車型好靚靚,噴漆亦很好。

Mudflap (17)

 

Mudflap (18)

 

Mudflap (21)

 

人型更系靚都絕!不過,這個外型,應該是Arcee才對,而上一只Skids所附的電單車外型才是Chromia,那麼....應該是孩佬上咗色了......呢個錯誤都幾惡頂。不過呢只出得咁靚,都安慰點。

Mudflap (19)

 

Mudflap (20)

 

Mudflap (22)

 

Mudflap (23)

 

 

Mudflap (24)

 

後記:除了兄弟重逢外,無咩好講。

不過,我倒是很期待下一只HA——JAZZ,大家睇咗TOYS FAIR 2010的實物圖未?

Write a comment

Comments: 5
  • #1

    Kin (Wednesday, 17 February 2010 14:16)

    卒之等到你呢部新正頭應節紅肥! 恭喜你新年快樂先!事事順利,身體健康!
    紅肥嘅車燈竟然係實色?有少少可惜。不過睇圖片質素確然幾吸引,藍色Arcee比起上只靚!
    等你文字。

  • #2

    落難阿仁 (Wednesday, 17 February 2010 17:45)

    新年果然要紅色先有氣氛.最後三丑合影真是好襯,大家都咁囧,XD

  • #3

    Vaz (Saturday, 20 February 2010 00:13)

    虽然对HA系列没什么兴趣,但是看完你的评语,Mudflap好像很不错,我还蛮喜欢那能拉出繩鏢的设定。

    不过,我觉得好像Chromia比较出位点。

  • #4

    小恩 (Saturday, 20 February 2010 14:48)

    这个系列 普遍比较5短
    正适合这两兄弟....

    爵士俺也有兴趣呢,似乎有眼罩可脱

  • #5

    Elljay (Sunday, 21 February 2010 22:24)

    KIN,
    同祝同祝!

    阿仁,
    真系只只個樣都很囧呢~

    VAZ,
    我買了HA後,已經將相同角色的D級全部賣晒了。單電車系幾靚的!

    小恩,
    非也,只系孖寶5短,其他角色都幾高挑的。