HE-MAN @ Masters of the Universe

[HE-MAN]

1982

 

呢部卡通片系80年代初十分受歡迎的動畫,講述正義猛男VS魔人妖怪的老土故事。亞當王子背後拔劍大叫[賜我力量]變身成露出度極高的猛男HE-MAN斬妖除魔。敵我雙方亦有眾多有特色的人物,故事亦並非千編一律,今天再來都不覺太難頂。

 

HE-MAN年代主要可分成以下系列:
(1) MASTERS OF THE UNIVERSE (1982~1988)
(2) HE-MAN(太空HE-MAN) (1989~1992)

(3) MASTERS OF THE UNIVERSE 2002

 

HeMan..

   

20周年時的新版動畫,公仔更美型,打鬥更靚,仲交代了HE-MAN祖先,都很有睇頭。

he-man-by-earl-norem

 

而主角HE-MAN及其祖輩亦因為大量的漫畫、動畫、同人有極之大量的形像,可謂HE-MAN軍團

litho_heman

 

故事講述菜鳥王子的國家被魔物襲擊,為了保護國家和朋友們,被引領到骷髅頭堡,仙人賜予他骷髅王Gray Skull King(非骷髅魔)的力量,可以變成大力神勇的戰士HE-MAN,與魔物對抗到底。

 

Mattel推出的MOTU系列則而最最經典的1982版形象的6吋可動公仔,十分人齊和精美。價格唔算太貴,$20左右一款。但可恨該系列全部搞網上限定,無行貨無水貨連米奇loose都唔多見,購入真系有點難度。一些受歡迎的角色更是在開訂的數分鍾內俾人掃晒,又即時放上EBAY狂炒。要買熱門角色只能硬食炒價,再付高價運費,十分無奈。

 

HE-MAN前後出過兩版,早期出的那款因為面紅紅+全身油光被FANS大罵,後來Mattel再推出THE ORIGINAL VER一改舊有問題,但這一版當然就更貴了,足足花費了我RMB450,十分肉赤。但心諗是難得的經典角色便算了。

Heman (1)

 

外型我覺得十分出色了,真是最大程度地還原舊卡通形象。面相極似,肌肉表現幾靚,亦全部打了陰影做了消光。HE-MAN三寶亦當然如數配上,劍盾斧你亦莫說表現太簡單,因為舊作中的外型就是如此。關心在美式公仔中算是充足,唯手肘可動角度不大,其他都比較滿意。

Heman (2)

 

Heman (3)

 

斧頭可以插在背部,當然劍亦可以。

Heman (4)

 

只蒙豬眼都幾細致嘎,連上下眼線都有。

Heman (6)

 

雖然可動不太好,但一些經典的POSE都是應付到的,如[屈斷劍]   (笑....)

Heman (7)

 

[I M THE MAN]

Heman (8)

 

Heman (10)

 

Heman (9)

 

Heman (13)

 

Heman (12)

 

Heman (15)

 

Heman (14)

 

因為買了HE-MAN,無理由唔買死敵SKELETOR骷髅魔嘛,所以下篇便寫它吧。

Heman (16)

 

後記:我認為這是一個很精美的美式公仔,角色經典不在話下,公仔制作水平幾高,上色靚,QC一流,關節夠玩,而且不易買到,非常有收藏價值!如好彩俾你見到有現貨,唔好諗了,俾錢啦。

Write a comment

Comments: 4
  • #1

    大猪麦 (Tuesday, 20 April 2010 08:09)

    哩只公仔关节很容易松,总系唔俾掂。

  • #2

    Elljay (Wednesday, 21 April 2010)

    它們對於我來說是比較珍貴的,一來貴,二來難買,三來充滿兒時回憶,你下次過來還是不要玩它們的好~
    我俾其他你扭。

  • #3

    (Thursday, 22 April 2010 13:57)

    大猪麦系你女友啊?

    话说,那个故事结局如何拉?

  • #4

    劉波 (Monday, 13 September 2010 10:05)

    HI!!

    這兩天買到了 HE_MAN同骷髏魔.......因為佢地係我的經典.

    2隻嘢真係超正超型...拍得住6吋IRONMAN.

    我BLOG影了少少相....遲D會介紹詳細D....

    我真係買回來即拆盒....太正了....

    完美的肌肉身形, 配上足夠的關節, 顏色搭配一流.

    面相夠哂經典......雖然我都喜歡2002卡通個隻骷髏魔...

    不過......HE-MAN右腳3個關節都較鬆....

    不知道是否再版的問題.....

    你隻有無呀?

    你點樣整返實D.....?