天馬座神聖衣·星矢

 

大注目!!聖衣神話·天馬座神聖衣

神話大大話話都玩左好幾年,老實講真系驚喜全無,期待減退,月月只系任務式地購買。買下買下,又買到第一款青銅神聖衣了,永遠第一只都系星矢,呢次都系。但你地覺得唔覺,五子之中,中意星矢的人系最少的~~我就中意冰河多D。閒話不說,講下件玩具。

由於聖衣架大件,所以又用左類死神的橫盒,盒圖大家見得多了,就算數了。但boxart我真系覺得麻麻,但見到咁橫的盒裝,未開盒個氣勢已經出左黎。其實D件唔多,只系乜都大大件咁,可以見聖衣覆蓋度之高。

星座形態~嘩,都幾靚幾精致下。整個形態都很完整,細看你會發現連馬的鬃毛都有做得的。有動感而且很大器。安裝很簡單直接,沒有什麼難度,附有支架,但其實唔用都一樣企到。而地台下面則學SOC,可以裝上不用的配件——其實就只系聖衣形態不用到的手背甲。

 

 

 

 

 

 

 

神馬上身~華麗而莊嚴,真系幾有神聖的感覺。胸甲改善了活頁突出的問題,雙手可以貼身下垂,直得一贊。但肩甲裝不穩,比較易脫出。而最大問題最多人鬧的系小腿用左膠件,色差十分嚴重。你老味~多兩件鐵唔會貴好多姐,反正玩兩玩就劃花都預左了。平衡問題不大,基本上都可以企得好穩,大不了擺POSE時用對翼撐住。差點忘記,手背這次和冥衣白羊一樣,系另外有甲俾你裝的。

 

 

 

 

全身的花紋都很足很漂亮,但我總覺得線條太銳利不夠圓滑

 

全新的頭部,面相主要系下巴尖了,而頭發就做出了更豐富的線條和層次感,就咁睇你可能無咩感覺。但戴了面具時那飄出的留海實在是很好看得很~

 

 

 

活動能力我覺得很不錯,雙肩和腰甲都有足夠的開合度,其實下跪都可以做到的,我亦影左相,但後黎編輯時發覺影得唔好,所以就唔放上黎了。

 

 

 

 

 

 

 

 

本來想影張和達拿都斯的對決的,但因為我果只無著神衣display,實在懶得再裝一次,就這樣罷了。

 

後記:我覺得呢次QC很好,我完全沒有發現有什麼QC問題,可能是玩具店老板幫我揀定一盒出黎留翻俾我的原故,那裡有兩個專業驗屍官,話一個負責睇人型,一個負責睇聖衣。真系多謝距地。總的來說是很滿意的一款,而高人氣亦令到價格差異很大,在廣州,我所見的由320~480大元不等,7000yen來說,過400又真系太貴了。

海鬥就黎完了,神鬥又總系出事,新的期待放在了5子的神聖衣身上了。我估....下只神聖衣都系紫龍機會大了。(睡神唔計)

Write a comment

Comments: 0