BAIKANFU @ GX-39

 

超合金魂·天威勇士·功夫漢

“有傻佬店主的地方就有特價,有特價的地方就有我ELLJAY”

之前勁靚價一入。天威勇士並不是我杯茶,07年推出時我亦對距有多番不滿而無買,話時果時大拿拿千幾銀,我自然慳翻。但見到咁嘅特價,唔買又好似好笨咁,唔理咁多,入左先至講。

反正天威人人識,唔識都應該打過SRW,有咩背景就唔囉嗦了。睇玩具本身。

阿龍,關節和Mricoman有9成相似,可動一流。上色算系咁,都OK,之前人人話對眼有問題,我又唔覺,幾好彩。

 

 

附一個開mask的頭部,個樣就唔可以講話似,但唔緊要啦。另外有妹妹莉娜,同樣超可動,令呢套咁熱血的機械人玩具加翻小小萌氣~

 

有兩把劍,流星和狼頭劍,雙劍可以組合

 

 

有劍山地台,可以插晒唔同size的狼頭劍及盾牌。

 

劍山兩層開啟,可以放置左有手型。後面兩個黑色的素體是在三台機械人分別display時使用。

 

阿龍高舉狼頭劍,召喚出劍狼。

 

合身!過程不用換件拆件,成個阿龍入晒去,關節位fit晒

 

劍狼系商品中公認三者最好的,合金比例多,可動性高,上色靚

 

 

 

 

再與無敵鐵甲人合身,三重合身的功夫漢有什麼可動性都想像得到了。合金與膠件的分部是錯開的,所以合身時不易使合金件刮花。

 

 

外型並不可以稱為好看,個身太細,對腳太粗。背後睇更加是有點死板。這是我當時沒有購買的首要原因。

 

 

 

 

 

因為關節是三只夾埋一齊活動,其實能夠有做基本動作已經令我佩服。

 

 

 

 

 

全部嘢就系齊到了。玩就幾好玩,睇就好麻麻了。

 

後記:我唔系好中意距,但以那個特價來說,幾抵玩。本月的六神合體已經出左。在玩具世界睇完報告後個人感覺麻麻,高腳七就系人都知,但真系估唔到合體後的可動性如此差~~之前一心諗住要買的,依家要重新考慮了。

Write a comment

Comments: 3
  • #1

    likyviky (Monday, 10 May 2010 23:32)

    呢只我找左好耐,但无耐依家有货的店都要卖2000RMB左右,请问ELLJAY所讲的特价店在哪里?

  • #2

    Elljay (Thursday, 29 July 2010 04:47)

    我买左好耐了卟,那时的价边可以比.

  • #3

    ELLJAY LEUNG (Monday, 10 February 2014 10:38)

    FUCK YOU ELLGAY!!! GAY!!!