GREAT MAZINGER @ GX-02R

 

大魔神

 

1974年,在劇場版《鐵甲萬能俠對暗黑大將軍》中,新鐵甲萬能俠大魔神登場了。同年9月,正式接替萬能俠完成任務,將新敵人戰鬥獸軍團擊倒。而劍的使用亦創出動畫機械人的先河。

 

繼去年追舊購入GX-01R後,一直想追入GX-02R,在春節前於船船購入,雖然不算平,但都幾滿足。與鐵甲萬能俠的合金比例一樣,除可更換配件外,全部以合金制,亦再次使用磁石將部件接合,穩固美觀。但因結構問題所以腰部取消了可動,很可惜。

 

 

有人話:心口个deep V性感到無法子啊!

 

裝上噴射飛翼就更有型,但一般我都系唔中意萬能俠生翼的,唔知點解。

 

 

頭部比鐵甲萬能俠要靚仔一D

 

 

同樣的專用地台,可以放置各種配件。

 

配有後期的高速推進火箭

 

 

腹部飛彈可以彈射

 

胸部以磁石安裝,可以拆出變成手持回力刀

 

有彈射機關的噴射飛拳

 

腳部這款玩法多了,可以加有PVC的膝刺和下腳破刀。腳背的小型附助飛翼有彈弓機關,可以通過發動腳板的機關而彈出

 

依然系高熱火炎

 

配有雙劍,是第一個使用劍的動畫片機械人

 

配有招牌pose“一陽指”,雷電轟擊!

 

 

 

 

老兄出場,大魔神與鐵甲萬能俠    GX-01R介紹:http://hk.myblog.yahoo.com/elljay-besttoy/article?mid=6097

 

兩只一齊玩更有趣~而且,好有型!又好老餅!

 

有握手部件,EX合金都無嘎!(梗系啦,人地手指曉郁的~)

 

可以使用多種合體技,玩法多多,好好玩!

 

 

 

 

其實,我亦不是那個年代的人啦,不知為何總系“懶”懷舊咁,會比較中意呢D老土做型,下次寫下GX-06。講句亦真亦假的說話:雖然無玩過EX合金,但我中意呢班老餅機械人多過新造型的EX萬能俠(好了,其實系無錢~)

 

後記:好型,好好玩!夠out

Write a comment

Comments: 0