Getter Go @ Revoltech 089

Getter Robo Go

 

這三一萬能俠好似唔多被人注意,再很多場合都完全被人忽略的,起碼自我細細個睇完部卡通後到依家,佢都無在其他動畫及遊戲中出現過。

 

應該是我讀緊小二的時候,那時TVB閃電傳真機4點半就播呢套卡通,這反而是我第一套睇的三一萬能俠動畫。雖然日日放學跑番去睇,但到現在實在系咩都唔記得,只記得Getter 2系女人嚟,那時我看了我一生第一次女機械人胸部飛彈。

 

 

1996年YUTAKA有出合體玩具的,到依家都可以買到,應該千元左右就OK。我就一直都想買,但未了解到有幾大同有無合金。不過因為佢系真系可以變形合體的(當然要拆拆拼拼),所以一直吸引我,如有同好有呢款玩具的,不妨傾下~

 

而這款山口三一號有點似是而非,最最要是無了背後的兩個大涡輪,那可是1號機的機翼和武器啊,居然被取消了。[後來網上說這是因為漫畫版與動畫版的區別,即本品是漫畫版。但那把大劍卻是動畫版的外型,漫畫中是光劍來的。]

 

而形態上有分為前期型和後期型。前期型沒有腕部炮,口部不打開。

三一號

 

三一號 (1)

 

後期型追加了腕炮,口部打開,亦有現出了眼珠,通過換件表現。

三一號 (2)

 

三一號 (3)

 

三一號 (4)

 

順帶一提,支架多了一個新的U型件,可以做到很好的飛行pose

三一號 (5)

 

其他武裝就可通過更換腕部配件,換上彈丸架和戰刃。

三一號 (6)

 

戰忍可以180度屈向前面

三一號 (12)

 

三一號 (13)

 

三一號 (11)

 

一柄怪怪地的大槍

三一號 (7)

 

三一號 (9)

 

所附的5枚彈丸除了可以裝在彈架上,支槍仲可以屈埋,有埋個窿俾你裝填子彈,這可是本品極注目的Gimmick。

三一號 (8)

 

三一號 (10)

 

最令人注意的一定是這柄豪快的大劍,大劍外型和上色都很好!但手胸有點松,擺起POSE上來唔多夠力的。

三一號 (14)

 

三一號 (15)

 

三一號 (19)

 

三一號 (16)

 

三一號 (17)

 

三一號 (20)

 

三一號 (21)

 

三一號 (18)

 

三一號 (22) 

後記:本品應該是很正很好玩的一款,我在日網看圖時覺得正到無倫。但當我玩上手後,我發現QC和上色一樣系差,手掌的管位很松易跌,看來這家伙只是上鏡時比較漂亮。而我亦扭斷了其中一邊腕炮,為可呢?因為我以為那管柱是圓型的,所以沒有直接拔出而是扭出,一扭就斷咗。山口你好地地用開圓管柱,現在無拉拉搞什麼半圓柱~!

 

山口式可以出的三一1號機應該已經出晒了,我除了限定黑真三一沒有買之外系買齊的,但叫我真正滿意的卻只有第一彈的Shin Getter和後來的Black Getter兩款,其他都質素麻麻。我諗唔到佢仲可以出邊只了,倒不如開始出埋2號和3號吧~

 

另,原作中的Getter Go後期是可以和一部白色的支援機合體的,唔知會唔會出埋了~

getter-go_%2344_014

 

Write a comment

Comments: 11
  • #1

    Garycharm (Thursday, 20 May 2010 03:29)

    兄台你 d 相真係好正,型到無輪!
    如果唔係你同Warxv個評語都麻麻,下能會俾佢外表毒到.....

    泰坦 3 我聽你講,唔買.......住,呢排手緊,不過遲下未必走得甩~~

  • #2

    SHOCKER (Thursday, 20 May 2010 03:30)

    d動作真係好有型
    ps game"Getter Robot大決戰"係有出過呢部機
    有鍋輪係動畫版
    冇鍋輪係原作漫畫版

  • #3

    SHOCKER (Thursday, 20 May 2010 05:51)

    SUPER GETTER號(即係著上強化甲)係動畫版獨有
    原作漫畫版冇呢件強化裝備,但係就轉唻更強既後繼機 = 真GETTER

  • #4

    Elljay (Thursday, 20 May 2010 09:16)

    Garycharm
    我初時在網上睇圖時是對它抱有QC上改進的希望的~~~不過都系期望過高,一樣系咁屎。但當然與WARXV所言相同,是比巨靈神要好。

    泰坦3等啦,我真系唔信佢唔跌價,你睇網上都不多人講佢,而國內更系基本無人講,最起碼我未見過,系得我。

    SHOCKER,
    好多謝你的資料呢,上文都更正了。

  • #5

    魚伯伯 (Thursday, 20 May 2010 12:42)

    靚系靚啦!!佢啲QC已經系冇QC可言囖!!唔系得你話松羅!!系全部我識嘅有入嘅都話有唔同程度有唔同部位嘅鬆脫現象囖!!我只就全身好似畀人打佐一身咁軟手軟腳!有冇辦法搞搞佢啊!?

  • #6

    Elljay (Thursday, 20 May 2010 21:36)

    松的问题不外是加小小502了,山口式真系好耐好耐好耐超耐无令人很满意的作品了。
    我希望黎紧的怪诞城JACK和加美拉OK啦。
    JACK多小配件,我有点担心。
    加美拉应该问题唔大的。
    如果仲有唔掂海洋堂真系应该摺埋了,QC劲差,价钱又越收越贵。

  • #7

    (Sunday, 23 May 2010 05:50)

    旧版变形合体那款,没有合金,全部靠塑料卡位合体

    最后那件装甲飞机,等于神话甘,拆了零件和人形合体,剩下一只飞机做芯

    玩是几好玩的,20年前的玩意

  • #8

    Elljay (Monday, 24 May 2010 07:13)

    楠~
    你有無上手玩過?
    不過俾你咁講一講,我又無咩興趣了~
    我其實一直以為系合金玩具來的~

  • #9

    (Wednesday, 26 May 2010 06:38)

    有,但不是正品,15年前的厂货,老翻

  • #10

    m_jay (Thursday, 27 May 2010 01:16)

    个部合体玩具我都有玩过,很久噶事,应该系老翻!

  • #11

    snake (Thursday, 03 June 2010 08:47)

    最尾揸剑过几个POSE好正,型到晕~~~~~成日都觉得E只同NEO三一好似样~~~~