ASSASSIN's CREED II EZIO @ Hottoys

[Assassin's Creed II]——白刺客 Ezio Auditore Di Firenze

 

HT算是好快手的公布本品又更快手的出貨,實在是玩家之福!!

 

遊戲是《刺客信条》系列的正统续作。游戏的故事舞台从十字军东征时期的耶路撒冷来到了文艺复兴时期的意大利,距离第一代有三百多年。在调酒师Desmond Miles的DNA里,Abstergo公司发现了他另一位祖先的记忆,生活在十五世纪末的贵族Ezio Auditore Di Firenze。主角是一名遭到对立家族迫害的贵族青年,为了替家族雪耻而选择了复仇的道路。

 

P1100894副本

 

呢款刺客最大賣點一定系精細華麗的裝束和裝飾! 

EZIO共有6套裝束,而本品是遊戲最早期的沒有任何鎧甲的服裝。但比較奇怪系配備有最強長劍阿爾泰之劍和後期才有的短劍多槽五指劍。當然如果你不玩遊戲的,那就無視吧,反正沒有問題。但武器全膠制,連一把合金劍都無就有點唔應該了。

 

公仔身型OK的,但頸部實在系有點短,有點怪怪。服裝車功好好,仲有晒印花。件披內置鐵線,可以任扭。

P1100862副本

 

P1100863副本

 

CLOSE UP可以見到衫真系做得靚,連內側花紋都有。

肩甲和腰帶皮制,肩甲仲雕上靚靚花紋。

再留意D扣都做得好掂。 

P1100835副本

 

P1100841副本

 

左臂甲膠制,以上色來表現金屬和皮革的質感亦好靚。 

P1100887副本

 

腰帶扣好精美!! 

P1100890副本

 

腰後裝有6枚飛刀,刀柄都雕晒花!! 

P1100865副本

 

長靴膠制但上色質感一流!且在腳腕處將對靴一分為二,令腳關節的可動性完全發揮,點企都得了!呢個新設計真系贊!! 

P1100838副本

 

兜帽遮面絕對有FEEL,但覺得頂帽太過FIT了,連拉低DD都難。 

P1100868副本

 

P1100870副本

 

面相和遊戲有9成似,好靚仔,不過我睇過好多只,兩只眼都系對焦有點問題。 

P1100872副本

 

P1100875副本

 

P1100877副本

 

伸出腕下的暗殺尖刃,招牌POSE了~ 

P1100831副本

 

刀刃上都有靚靚雕花,好緊要!! 

P1100833副本

 

P1100839副本

 

可動性極一流,因為全身服裝布制,而且好松身,所以對可動性可說是0影響! 

P1100545副本

 

P1100849副本

 

P1100851副本

 

P1100847副本

 

P1100832副本

 

P1100843副本

 

P1100844副本

 

P1100845副本

 

P1100544副本

 

多槽五指短劍。雖然攻防低,但速度夠快,遊戲中我覺得它比長劍更好用! 

P1100881副本

 

P1100880副本

 

飛刀,遊戲中實在無咩用,我只在早期用來攔截扒手和[非主流有錢人]用下,後期完全無用過了。 

P1100856副本

 

P1100857副本

 

P1100859副本

 

最強長劍阿爾泰之劍,外型反而是眾多武器中最普通的~~~~ 

P1100883副本

 

P1100884副本

 

P1100885副本

 

P1100886副本

 

P1100897副本

 

後記:呢一只絕對是上佳之作,華麗服飾,豐富武器,高可動性,絕對可以令你玩得開心滿足!

但系咪真系要帶回家就睇你有幾中意只GMAE了。就我個人而言,只GAME畫面好靚,風景好靚,動作要素豐富,場景夠大。但主線劇情太短,充斥太多無聊的重復類同的支線任務,戰鬥太單調難度又低,迷宮太易通過對操作要求亦不高。是玩一次就夠的遊戲。

 

HT公布了最後的裝束阿爾泰鎧甲版,發售日未知,而Square-Enix亦在PLAY ARTS上公布了同一款公仔,大家又多個選擇了。

Write a comment

Comments: 16
  • #1

    flyfly5 (Saturday, 23 October 2010 19:36)

    很精致就系了…同样披风裹甲剑侠风 有点想起eb邋遢的风云 同价位却不同档次… 至少这款刺客不用修头雕改身形 感觉这么多层服饰,可动还是很好阿

  • #2

    死靓仔 (Saturday, 23 October 2010 20:24)

    呢只我只玩过一代
    感觉是几唔错
    是后期要成日救村姑救大叔先可以继续主线剧情有D繁琐

    呢只套衫感觉干净左D,有翻小小风化咁就正晒
    仲有,一代各个没记错好似是叫阿泰爾,掉翻转

  • #3

    Elljay (Sunday, 24 October 2010 10:59)

    flyfly5 ,
    HT嘢一向幾物有所值,呢款做得幾好,但就差D人氣和影響,對只公仔無咩感情,就唔會話真系好中意。

    死靚仔,
    一代我玩唔落,覺得好簡陋。而二代唔使支線任務來引發主線的,你可以完全唔理會任何支線。

    乾淨就對的,由頭到尾佢都好乾淨,話晒人地都系貴族嘛

  • #4

    Mohamad (Monday, 25 October 2010 00:44)

    Ezio!! 私が欲しい!!!!!!

  • #5

    Garycharm (Tuesday, 02 November 2010 00:23)

    唔後講笑,呢隻我越睇越心郁。
    依家入o左隻 NECA,希望可以解解毒~~

  • #6

    Elljay (Wednesday, 10 November 2010 05:08)

    Garycharm
    我覺得你買早咗,你應該選擇SQUARE-ENIX那款~
    NECA的我見過實物,過唔到我那關~

  • #7

    發仔 (Thursday, 11 November 2010 02:52)

    HT有公佈阿爾泰鎧甲版?
    請問情報來源?

  • #8

    Elljay (Monday, 22 November 2010 06:43)

    之前有展會圖的

  • #9

    snake (Friday, 26 November 2010 03:11)

    他件衫好靓啊 好文艺复兴~~

  • #10

    ALEC (Sunday, 30 January 2011 17:43)

    PLAY ART只刺客信条出左,我买左只,不过未收到货。
    睇图好似都唔错。

  • #11

    Elljay (Sunday, 30 January 2011 20:50)

    ALEC,
    我非常遺憾地告訴你,PA改的那只系垃圾來的~
    如果你未俾錢,即時放棄吧

  • #12

    ALEC (Monday, 31 January 2011 22:03)

    唔好啦呱~~小弟我已经比晒钱,个卖家已经出埋货啦......
    唉,早知问过你先啦。我系网上又稳唔到咩实物图。
    比起鬼泣双雄如何?如果拍得住我都愿了...

  • #13

    billy (Sunday, 18 December 2011 23:52)

    Elljay你好~我啱啱後追左一隻全新的。但開合後發現右肩衫和後面衫同被(堅)有小小發霉(綠色)有咩方法可以清潔佢?thx

  • #14

    billy (Sunday, 18 December 2011 23:54)

    對腳仲有小小腳軟@@” thx

  • #15

    Elljay (Monday, 19 December 2011 07:56)

    billy
    如有發酶,用刷仔或布濕濕小小輕輕擦去即可。但你確定那不是舊化效果?
    腳軟問題我又不是太覺,而且BODY有D松緊不一,亦算正常吧

  • #16

    billy (Monday, 19 December 2011 10:08)

    http://inlinethumb56.webshots.com/50295/2588566980107378285S600x600Q85.jpg

    右邊 多謝你的回答THX ^^