ALTEISEN @ SUPER ROBOT CHOGOKIN

在ATX计划中,此机体是以「拥有绝对的火力、能进行正面突击」的理念开发的PT,驾驶员是キョウスケ·ナンブ。把测试用的PTX-003「ゲシュペンスト(T型)」作为母体进行大幅的改造和加强,武器以适合中近距离战斗的实弹兵器为主。开发者マリオン·ラドム博士执意没有采用高危险度的EOT(异星人超技术)。机体在近身战中能发挥强大的实力,但是因为它落后于时代的设计概念,并没有成为下一代的主力机体。有着称为アルトアイゼン(德语,意思是古代的钢铁)这个不好听的代号。初登场于WS上的「COMPACT2」。駕駛者為南部響介。

 

古鐵出過的模型玩具並不少,而眼鏡廠之前亦有合金玩具,但縱觀並沒有哪款特別吸引我。電擊限定那只外型最靚,夠壯夠橫,但可惜價高可動低。現在BANDAI新搞的超合金系列第三彈就推出佢,本來興趣不大,但見送開禮物俾朋友,自己便買只扭下吧。

 

本體只有一般R魂的身高,而就賣貴100蚊,合金部份為小腿、胸部和關節,以及右手那支鐵釘,講真並不便宜。

外型一般,我覺得未夠肥,上色一般,雖然是金屬紅,但膠件和金屬件的上色仍有色差。而白色膠件部份和白色上色的部份色差就更明顯。而上色亦偶有出界。

但成只的配色系OK的,起碼齊全唔使自己再補色。

 

P1100992副本

 

P1100989副本

 

背包的噴嘴可活動。 

P1100990副本

 

可見胸部的上色並不是太好。 

P1100994副本

 

個頭就.....麻麻,我勉強可以接受啦。 

P1100996副本

 

可動性就OK的,全身關節都好足,值得一提的雙肩系使用合金制的二重關節,活動性唔錯,但手肘就只有90度的可動。

腰部有拉出式關節,但除了後仰外,效果並不明顯。

腳掌亦是雙重拉出式關節,接地性不錯。 

總體活動性系夠玩有餘的。在沒有更多配件的情況下,亦只能以活動性來加分了。

P1100997副本

 

P1110437副本

 

P1110001副本

 

P1100999副本

 

P1110003副本

 

P1110004副本

 

P1110008副本

 

輪瓜可以翻出,但不能裝卸彈藥(眼鏡廠那只是可以的。) 

P1110444副本

 

P1110446副本

 

肩部彈倉可以上下開啟。 

P1110006副本

 

P1110007副本

 

這個是什麼招式名我真系叫不出,但玩具就學山口式般附一些特效配件 

P1110440副本

 

P1110442副本

 

P1110443副本

 

P1110447副本

 

P1110441副本

 

P1110448副本

 

頭部的角亦有著火的特效件。 

P1110439副本

 

P1110449副本

 

P1110451副本

 

後記:玩系OK的,我只是覺得上色和外型麻麻,但可動性加咗分。但本品由於做功一般,只能算是不過不失,甚至有點丟合金魂假。而無奈之下,我只能同時期待埋白騎士了 -_-b

 

講開這系列,我覺得系有點無趣的,本身好感就不大,很難俾高分佢。一開始就以兩只萬能俠炒冷飯了,而後又有雷登,那叫一早買了合金魂的玩家點選擇,又要人重復消費嗎?

本來有電童系好高興的,但點知身型走晒樣,好失望下,而那堆數碼武器又必定以限定形式發售,真系諗起都無癮。

反而我最睇好的系侍戰隊,暫時睇落應很不錯,造型向的戰隊機械人實在系太少了,我亦好希望可以出更多的舊戰隊機械人。 

 

 

Write a comment

Comments: 10
  • #1

    大豬麥 (Sunday, 07 November 2010 09:12)

    ..你D POSS好靚啊,學習下先

  • #2

    小恩 (Sunday, 07 November 2010 09:53)

    文字文字...!

  • #3

    鱼伯伯 (Sunday, 07 November 2010 17:06)

    我玩佐幾日!~~覺得都幾好!~~不過只手好似短佐啲!~我成日咁覺得!~

  • #4

    (Monday, 08 November 2010 04:22)

    原本笨重的设定,现在搞成甘,我觉得都好靓嘎拉

    我果只还未到

  • #5

    B (Monday, 08 November 2010 09:52)

    我果只噶右手关节好紧,上举180度都好难,只能去到130度左右,又5敢再用力哦,唉!

  • #6

    warxv (Monday, 08 November 2010 20:33)

    BANDAI呢D叫做"照顧不同人士的需要",呵呵呵,正係我地成日話政府做唔到的.
    呢隻幾好玩呀,我都正想介紹下.

  • #7

    TOYGEM (Monday, 08 November 2010)

    你講得無錯啦,電童真係走晒樣,而且睇佢官圖個面相好似油得麻麻,到時出左再睇下~另外個d武器如果真係限定品,我諗我唔會入了~

  • #8

    和也 (Tuesday, 09 November 2010 19:21)

    哩部机感情唔错 OG系列一直都系距主打 响介又真系艳福不浅 虽然部机唔多妥(包括后面噶古铁巨人) 但好在有强运+靓女女友 距都不往此生了

    讲翻本作 唔... 果然成品有可动性 缺乏细节啊 睇来哩个系统segment都系D好似我错过合金系列啊 追求性价比噶玩家

    其实又的确想入一部古铁 就唔知选距定系眼镜厂个只~?

  • #9

    KNIGHT (Tuesday, 09 November 2010 22:03)

    古鐵都系為左買而買。眼鏡廠果只我就真系覺得好差了。我個人認為尼只古鐵算系最好的了。但系我果只QC有問題。有兩三處地方中獎。哎!而尼只配件太少導至感覺價格好貴下。我感覺至少都應該附埋彈夾同埋肩部武器發射特效件 本身尼個系列就為了玩而出的。之前的兩只魔神我都有入坑。至少我覺得可以放心敢玩。魂系列講真。從來都系好心小甘擺下POSE就算的了

  • #10

    Elljay (Wednesday, 10 November 2010 05:06)

    大豬麥
    但你果D無關節卟~~~

    小恩
    請慢用

    鱼伯伯
    玩系OK的,但總系不是太滿意。


    我就唔中意佢唔夠肥啊~~好地地做咩要纖體~

    B
    呢只關節系幾緊的,但我只無咩問題。

    warxv
    如果佢可以照顧下低收入人仕,我無意見嘎~~~

    TOYGEM
    電童定晒款,無得救了,唯有睇到時我對佢有幾多愛啦,都未必一定會入手。限定武器系最大的考慮因素之一。

    和也
    古鐵神走唔甩啦,佢遲下實出的,但我唔同佢玩了,因為純白騎士我極不喜歡。
    咁你話如果要入一只古鐵,玩和質量就一定系呢只好的,如果講擺,我會覺得眼鏡廠好D,起碼多D細節,有又格納庫。

    KNIGHT
    我無眼鏡廠的,但睇人地D對比圖幾好款WOR,無發射特效件就絕對係誠意不足,你睇下佢會唔會在以後邊套限定中補俾你嘎。
    另外,魂的魔神好襟玩的~因為都無咩好扭的~XD