WARMACHINE @ IRONMAN II

數度DELAY,終於等到HT只咼物仙,不過好明顯我過份期待了~~~~~

 

IRONMAN電影II中,呢只應該系最大的發明~~一公布已經受FANS追捧,連MARVEL的3.75-6寸公仔都系最賣得最貴價的。HK玩家先得到呢只WM時,又系一番洗版景象,大贊特贊,搞到我滿心期待,而玩具到手後卻禁不住失望。

 

外型系OK的,夠大只,但稍嫌未夠肥,但如果唔做肥D系因為要顧及可動性的話,HT又做得不那麼高明了,下面會講。

全身啞色,本來就已經做了一些輕描淡寫的舊化,實在系未夠喉,本想自己執執的,但呢期趕稿趕到無命,便作罷。

P1110597副本

 

P1110596副本

 

P1110598副本

 

亮燈儀式,效果麻麻,心口和手都無問題的,就系對眼的紅光實在系太暗了,如果你覺得下圖還可以接受的話,那只是因為我延遲了一點快門時間罷了~ 

P1110602副本

 

這個才是真的~~~~~見到呢對眼我已經夠失望了,所以後來影相時連著燈都懶。

心口核心和MK3一樣的,不過因為有只勁量兔仔喺入面,光得濟影唔到。 

P1110604副本

 

P1110639副本

 

P1110612副本

 

P1110605副本

 

背後的大機關炮算系做得好仔細,但最好睇的反而系那個支架。支架可以左右在背後滑動的。彈鏈就當然系膠鏈了。 

P1110641副本

 

機關炮亦可以左右上下活動。 

P1110616副本

 

兩肩打開可以翻出武器,一連飛彈一邊老虎乸EX WIFE飛彈,呢個在電影中就完全系笑話來的~

P1110622副本

 

EX WIFE的彈倉做得算系靚仔了。 

P1110620副本

 

P1110627副本

 

雙手的機槍可以自由裝拆,但支槍咁大支都無GIMMICK玩又有點悶了~ 

P1110610副本

 

呢次HIP位兩連無彈出式飛彈~~~~ 

P1110611副本

 

背後可開啟兩片活門,打開噴射器

P1110615副本

 

腳部亦有相同機關。 

P1110614副本

 

呢次最最成功的應是這全可動手了,雖然還是有點硬直,但大部份手勢都OK的,這已經夠討玩家歡心了。

當然本身還付有三對固定手型的,但有這可動手,神馬都是浮雲了...........其他的我都未裝過上去。

P1110618副本

 

又系多一個可開面個的非著燈頭,開啟方式與MK3 BD VER相同,JIM RHODES的面相似唔似?都遮咗1/4去了,咁我話都似似地咯。

P1110631副本

 

P1110632副本

 

P1110633副本

 

之前官方仲大SHOW新的腹部關節和活動裝甲,但體驗後...........同無差唔多。

成只嘢的可動性都十分弱,關節全是直來直往的,而身體有點厚重更限制可動了,連頭部都被突出的雙肩影響可動,無癮了~

P1110628副本

 

P1110624副本

 

P1110626副本

 

P1110630副本

 

P1110638副本

 

P1110640副本

 

與MK3合影一翻,我只MK3的軟膠位又出事了,三角叉和頸部都開始退色,越變越淡~HT你搞乜啊?

我D幾百蚊一只的老變都有金屬漆軟膠啊,差不多十年了又唔見出事!?!?!? 

P1110634副本

 

P1110635副本

 

P1110637副本

 

 

後記:外型OK,做功OK,上色........都OK啦,但因為可動太低實在系玩味大減。MK4你快點來啦~我中意玩高可動的!!! 

Write a comment

Comments: 7
  • #1

    小恩 (Friday, 19 November 2010 18:11)

    咦 高了不算少呢

  • #2

    Vaz (Saturday, 20 November 2010 12:31)

    为何第三张的红眼会这样亮的?有自改了吗?我的有点没这么亮……
    看了之后,原来WM是大只和高过mark 3~!不过可动应该是输给mark 3吧?

  • #3

    Elljay (Monday, 22 November 2010 06:47)

    小恩,
    高咗小小啦~話晒都叫著咗甲的。

    Vaz,
    那只系因為暴光時間問題,無自改的,但實在系唔夠光比較無癮。
    可動嘛,就完全敗了。

  • #4

    mumu (Monday, 22 November 2010 09:34)

    唔知点解,硬系觉得迟D会出款豪华版(可能我霖多左啦)

  • #5

    Elljay (Monday, 22 November 2010 10:05)

    mumu,
    唔奇嘎~~~~佢可以再整爛D黎出的。

  • #6

    Vaz (Tuesday, 23 November 2010 08:33)

    刚刚在toysdaily看到的,如果你想改改眼部加光方法的话,可以到这个link

    http://toysdaily.com/discuz/thread-141751-1-1.html

    现在在试着看……

  • #7

    snake (Friday, 26 November 2010 02:58)

    好正!!!买5起 只能欣赏...