DRAGON SHIRYU @ Cloth Myth

天龍座·紫龍!

 

TV版安全帽啊~~~!!!好YEAH~~~~!!

 

小學時睇聖鬥士,女同學們最中意的就系紫龍,可能是因為紫龍長頭發,會得那個年代的女仔中意。

紫龍我都OK的,以前我系先睇漫畫再睇卡通的,那時講到佢一開始對住星矢個款亦正亦邪,十分強大,但後來先知原來系義氣仔女,正義到不得了。

(其實再睇翻動畫,你會覺得一開始除咗星矢外,其他9個都系衰人來的~~~~~同感舉手!!!)

 

天龍聖衣,藏於中國廬山大幕布的深潭中,紫龍得伍老峰老師教導,在用拳頭擊到大幕布逆流後,跳入潭中取得。

咁多個取聖衣的故事中,最有型就系呢個了。你殺死邊個都唔夠令幕布逆流咁型!!!

 

天龍聖衣的舊TV款有點怪怪,根本成不了龍型,說是一個龍型寶座會貼切點。

P1110793副本

 

P1110794副本

 

P1110795副本

 

P1110796副本

 

聖衣上身非常靚仔,以前我好中意天龍聖衣的,因為中意個大龍頭以及雙肩的巨大龍抓,左手又有盾,好鬼正~

P1110823副本

 

P1110824副本

 

面相靚的,保留到TV初期銀河擂台賽時奸奸地嘅樣。

P1110831副本

 

P1110829副本

 

P1110825副本

 

當時漫畫以中國成語故事中最銳利的矛和最堅固的盾來解釋紫龍的拳和盾。後來被星矢以說不通的[自相矛盾]理論來破了紫龍的聖衣。

P1110826副本

 

脫下頭盔後的發型麻麻,主要系前發唔夠大舊~~~

P1110800副本

 

P1110801副本

 

P1110803副本

 

聖劍手型~話禁快修羅已經死了~

P1110805副本

 

P1110807副本

 

又附一個盲眼面部,鬼整咩,每一個版的紫龍都系盲眼面,可唔可以換個怒顏,等我出升龍霸時唔使木口木面嘛~

P1110811副本

 

廬山百龍霸,雖說是最強殺著,但其實每每緊要關頭,紫龍都系用升龍霸幫對手買單的。

P1110813副本

 

最強奧義!!!

廬山!~~~升龍霸!!!!

P1110816副本

 

P1110817副本

 

見唔見到?

P1110819副本

 

見唔見到?

P1110821副本

 

見唔見到紫龍的左拳放低咗?在紫龍全力使出升龍霸時,左拳會不自覺放低,令心口處於完全無防備狀態,系時候天馬流星拳打佢心口了~~!!

(但話說,你睇晒45集漫畫和百幾二百集卡通,有邊個聖鬥士出招時系護住個心口的,當時睇天馬對天龍時好激的,後來發覺車田叔很腦殘~~~)

P1110822副本

 

來了來了!!!我睇漫畫的第一本唔系第一集天馬小英雄,而系[決戰!天馬對天龍]

呢一集我睇咗十幾二十次~~~~你揸住本書我可以同你講對白添~~~

P1110827副本

 

四子要合影下,唔使等不死鳥了,反正佢多數不在場~~~明年再見了~

P1110828副本

 

 後記:呢只紫龍~~~~

             靚!!!

Write a comment

Comments: 15
  • #1

    阿龍 (Monday, 22 November 2010 10:17)

    哩只紫龍我都好中意
    考慮緊 要唔要從佢開始入神話

    好應該印埋快4時先出現嘅紋身上去吖嘛
    死BANDAI
    PS:有無D快4時先會唔見嘅紋身啊 我想要啊

  • #2

    Elljay (Monday, 22 November 2010 10:19)

    有紋身的出過了~~~~~~

  • #3

    鱼伯伯 (Monday, 22 November 2010 10:32)

    弱弱咁問一下大大??乜個盾唔系星座個底座嚟嘅咩!?點解個星座個盾個位置咁跌死!~

  • #4

    Elljay (Monday, 22 November 2010 10:38)

    你細個無睇過聖鬥士梗系唔知啦~

  • #5

    Elljay (Monday, 22 November 2010 10:42)

    睇LINK圖
    http://pharaonwebsite.ovh.org/fanarts/arman/images/%5BArmanVirgo%5D-Dragon.jpg

    http://a.imagehost.org/0436/7da1557bdbf8efe30bd18759.jpg

  • #6

    小恩 (Monday, 22 November 2010 11:00)

    直到现在 一只神话也没有...

    小时候似乎 也最喜欢紫龙,中国人嘛...
    大哥几字头入噶?

  • #7

    Elljay (Monday, 22 November 2010 11:11)

    紫龙不是中国人。只是到中国学武。十个青铜圣斗士全是日本人

  • #8

    Elljay (Monday, 22 November 2010 11:17)

    #1
    背后龙纹系小宇宙提升时出现。并非就死时。就死时系慢慢消失。再说话上龙纹又有何用?你系想吾着圣衣定吾着衫,抑或比你一个光身素体?再怎样亦不需闹出一个死字

  • #9

    热天 (Monday, 22 November 2010 18:16)

    请问博主的一般买什么版本的神话?

  • #10

    小恩 (Monday, 22 November 2010 18:26)

    噢,你误会了

    俺意思是说自己的中国情结

    所以童虎也很喜欢 他的圣衣是中国风的

  • #11

    Elljay (Monday, 22 November 2010 19:47)

    熱天,
    無特定的,邊個快邊個平買邊只。但一般都系買大陸版多。

    小恩,
    I C

  • #12

    和也 (Tuesday, 23 November 2010 10:38)

    紫龙~ 哩位角色唔使多讲, 五子中人气同都系数一数二噶~ 最紧要距系童虎噶学生, 上次圣战噶2个幸存者, 史昂教出黄金圣斗士阿穆~ 童虎噶徒弟点讲都唔会弱吧~ 不过紫龙噶招数又确实系5子中最多噶(升龙霸,龙飞翔,坑龙霸,圣剑,百龙霸),按照“同样噶招数对圣斗士只能使用一次”噶原则,紫龙都占尽优势啦~


    我系意料唔到TV版初期噶紫龙会出得咁贵靓仔 而且少有得戴上头盔俾唔戴总加靓仔喔~ 面目传神, 比较起来 阿瞬啊冰河啊就真系木口木面,星矢则处于中间~


    BANDAI真系识捻,将哩套银河战争篇到黄金12宫篇噶圣衣留系最后先出,所以新技术都用上了 让人欲罢不能~ 搞到我差唔多收齐最终青铜噶现在又心郁郁了喔~


    另 求证: 童虎国籍? 虽然车田噶笔下同冥王神话中都冇直接说明 不过距应该系中国人吧? 天平座圣衣融合作好多中国古代将军噶铠甲元素,深得我心~ 哎 都唔知几时出我自己噶星座天平座噶胸像啊~~~~~~~~

  • #13

    Elljay (Tuesday, 23 November 2010 21:53)

    官方资料有的,童虎的出生地系中国,穆亦系中国西藏。

  • #14

    ALEC (Friday, 26 November 2010 00:16)

    哩只紫龙的确系TV版四子中最正既一款。
    不过我都好期待一辉。记得动画版中凤凰件圣衣有只眼罩可以TUN上TUN落。

  • #15

    Elljay (Saturday, 27 November 2010 09:04)

    ALEC
    早期就系,後來的神鬥士個個都有眼罩了~~~~XD
    一輝都中意的,睇出品了。

    但唔好俾我批中,只TV一輝小腿應會出問題,因為腿甲只系得脛部有甲,腳瓜無的,以神話的規格素體來看,呢個位會出得好樣衰。
    希望BANDAI諗到辦法去改。

    到出一輝之日,不妨睇翻我呢句,會唔會講中。