IRONMAN MK IV @ HT [IRONMAN 2]

IRONMAN MK4

[IRONMAN 2]電影中的上半場裝甲,繼上集MK3與IRON MONGER決戰損毀後,TONY重新打造的過渡性裝甲,外觀和性能上都和MK3接近。有唔和人覺得睇落和MK3無咩唔同,但其實全只都系新制品,只系似而已。HT亦全只重新制,完全無用到舊零件,有興趣對比的話可以睇介紹最下面的回顧。

 

先睇睇個大配件,除了標配的LOGO支架外,本次配有一個3/4LED燈的格納地台,但因為地台結構所限,MK4只能在上面立正企好,而上色效果一般,LED燈不可向上射,所以DISPLAY效果極之嘛嘛,亦在呢一張圖之後,呢塊嘢已經被放埋一邊了。

P1120155副本

 

新打造的MK4外型比MK3更正,頭頸長度剛好,肩甲夠高,我最欣賞系佢對腳充滿肌肉線條,外型一流的。

而有點怪的系,MK4又用了一只新的金屬紅,雖說系靚咗,但概念上來說,MK3和4應系同一只色來,何解HT出了三只,三只都唔同色的.......... 

P1120158副本

 

P1120156副本

 

P1120162副本

 

P1120160副本

 

Arc Reactor系新制的,比舊的更靚更細致。胸甲可開,但內構的表現就很平面,比較麻麻。

 P1120183副本

 

P1120225副本

 

P1120226副本

 

背後翼仔照舊可開啟,亦系加了金屬蝕刻片

 

手部系一輪飛彈,我本來以為系有機關開啟的,誰不知原來系大換件,要一隻手卸4塊裝甲下來,再裝上4塊連飛彈的甲,玩得十分鬱悶。

P1120197副本

 

P1120195副本

 

P1120192副本

 

P1120194副本

 

手型共4對,但因為其中配有可動手,所以另三對安全無掂過,亦唔替換了。

P1120161副本

 

可動性一般,我覺得我俾官圖呃咗。

頸部可動很低,左右轉和上下都極有限,難為HT還用了新的頸部關節,都唔知有咩用?唔講尤自可~因為呢個新的頸關節,令裝拆頭部變得極之困難,真系吃力不討好。

手肘可動性仍很低,只能彎曲90度,IRONMAN全身咁多活動裝甲,根本系可以在上臂做一個滑動裝甲,已經可以輕易解決活動問題,唔該開發的大佬得閒玩下BANDAI模型。

腰關節叫做OK,前後拗可以接受,但左右轉就明顯轉向不足,而且極有刮甩色風險。

P1120186副本

 

P1120227副本

 

P1120190副本

 

P1120180副本

 

P1120182副本

 

 

P1120188副本

 

P1120165副本

 

P1120167副本

 

P1120169副本

 

P1120170副本

 

P1120171副本

 

P1120191副本

 

呢個緊要,官圖明明卡可以完美做到爆地POSE,但玩具的HIP位仍是活動低下,大肶可上抬的角度不足90度,系擺極都擺唔好個POSE的。下面我爆咗地,但其實只系就角度。HT你呢次明顯系呃人!

P112017611副本

 

TONY頭應是最令人滿意的部分之一了,記得在MK3時我大贊過那時的TONY頭,現在看來真系無完全唔掂。呢個TONY頭雖然無100%還原,但感覺十分不錯了。而額頭、眼、鼻頭都系唔似,但我絕對系收貨的。不過HT的木獨表情就完全無改過。

P1120206副本

 

P1120211副本

 

P1120208副本

 

P1120220副本

 

P1120210副本

 

P1120222副本

 

配姣超一副。 

P1120217副本

 

P1120213副本

 

P1120214副本

 

再加冬甩一盒(食剩一件)

P1120216副本

 

點都要和WM合照下 

P1120237副本

 

時間關系,本想做的CG圖亦只加蒙板草草了事 

P1120235副本副本副本

 

 

後記:MK4外型系靚的,但只系外型靚,越發覺得依家HT不斷在新品中試新技術,有新原素不是不好,只系目前見HT所改的什麼肌肉BODY,什麼新關節,全部都系在外觀上幫唔到咩,但又極大地影響到可動,上次那只狂血獸都有呢個問題。HT應該檢討下呢個問題。

 

本品只推薦俾IRONMAN死忠,佢實在和嚟緊的MK6太似太似了,而且MK4又只系過渡裝甲,等得不如直接去MK6,會更靚更好玩。

 

有興趣可以回顧過去的幾款:

ICONWARMACHINRE

ICON

IRONMAN MK III [戰損版] 

IRONMAN MK III

Write a comment

Comments: 9
  • #1

    mumu (Tuesday, 14 December 2010 07:40)

    感觉呢个比WM好,可动性都比距高。

  • #2

    小恩 (Tuesday, 14 December 2010 09:24)

    嘻嘻 还有三角灯呢

  • #3

    Elljay (Tuesday, 14 December 2010 09:26)

    mumu,
    可動其實差不多啦,官圖呃人的...........
    當然我亦呃咗小小。

    小恩,
    MK VI點都多嘢玩D啦~!期待!

  • #4

    勇记烧腊 (Wednesday, 15 December 2010 20:32)

    如果无三角灯,跟mkIII有什么区别?

  • #5

    史提芬 (Thursday, 16 December 2010 06:39)

    今次唔寫文字評論啦?

  • #6

    鵝鵝鵝 (Friday, 17 December 2010 11:25)

    下次系TXT文檔先寫好,跟住直接複製粘貼上來就得啦

  • #7

    josefvincent@yahoo.com (Wednesday, 19 January 2011 20:56)

    wow how do you do the light setup here? mind to share how to do it what material did you use in the background?

    Thanks!

  • #8

    小肥 (Monday, 01 August 2011 09:04)

    我的那隻mk4~~後頭部有個大湯口~~~腰部的圓形導彈開關很容易彈出來~~很讓人失望

  • #9

    hoi tak (Sunday, 11 March 2012 03:56)

    this iron man not bad..