PHOENIX GOD CLOTH @ CLOTH MYTH

又系聖衣神話~~~~青銅神聖衣的最後一款,鳳凰座神聖衣-一輝

 

不為佢的終於發售而開心,只為終於齊人而松口氣,我再都不想砌這悶蛋系列,特別系這些複雜的神衣。

 

首先要鬧BANDAI,真系中咗新年前QC差質量差的講法,成件鳳凰聖衣D色根本與官圖完全唔同,官圖系黃金,依家變咗......唔知點講,我只能講呢D叫做[佛金],膠件和合金件色差勁大!!QC差,漆膜根本未處理好,好似未乾透就趕住發售,令對翼起泡泡。再,我唔知有無朋友會玩到一手金粉?我試過了,不過又睇唔出邊度甩色,但有可能好快會甩晒。

 

聖衣形態,如果我講這鳳凰還算靚的話,那我要講講佢對腳系與身體完全分開的。如果你覺得還能接受的話,那我要講講佢三條尾的造型又系與官圖完全不同的!

官圖系彎曲向上豎起的,現在變成向前彎曲,而且會阻住對大翼。這根本就系貨不對版。

而神聖衣另外四子對翼都系可動的,唯這不死鳥唔得,有無搞錯!!!

P1120396

 

P1120400

 

P1120402

 

好麻煩的從台座上卸下來,又很麻煩地著上BODY。BODY的雙臂都纏晒[紗布],有咩用?一著聖衣都擋住下,而且除翻落來還會留下印痕。

如不是因為嚴重的色差問題,一輝會幾靚的。但那不可動的大翼和完全直晒的三條尾又真系不太給力。

P1120415副本

 

P1120416副本

 

P1120417副本

 

P1120422副本

 

頭部系新制的,幾好,頭發有動感,面相似,額前傷疤做得好足,這是呢套我唯一可以贊的地方。

P1120424副本

 

可動都系咁了,而因為大胸甲而大大限制了雙手可動,沒有細版的胸甲可替換,肩甲亦取消了現在的可活動關節,這真系完全降低了標準啊!!!

P1120418副本

 

P1120419副本

 

一輝的絕技中,什麼鳳翼天翔都不是我所愛,最吸引我的~~~~系鳳凰幻魔拳!

P1120420副本

 

P1120421副本

 

呢邊五子齊人了,本想擺埋以前那套最終青銅五子出來影畢業相的,但那實在系太麻煩了。

P1120410副本

 

後記:

玩神話都已經玩得夠悶了,你仲要出只咁嘅嘢俾大家?

呢只絕對出得差,QC差,質量差,貨不對版,降低標準!BANDAI你只有出一只完美的TV版初期一輝和偽黃金聖衣先可以平息我的憤怒啊~~~~~!

Write a comment

Comments: 14
  • #1

    ALEC (Monday, 20 December 2010 22:05)

    哩只颜色同海龙只鳞衣颜色有啲相似喔。
    我估计佢唔整到黄金系为左打后会出果只所谓既“原色版”留有余地。
    总之BANDAI就系昆钱昆到出晒面啦。

  • #2

    Elljay (Monday, 20 December 2010 22:16)

    合金件的確與海龍色一樣,但膠件就變咗佛金。
    你講得啱,如果出到好似官圖咁色,那以後無得出限定原色版~

  • #3

    (Monday, 20 December 2010 22:36)

    限定原色才是本体

  • #4

    小恩 (Monday, 20 December 2010 22:45)

    官图 美到俺想 破处 第一只神话...

    现在省了...
    看看冥王怎样 或者 雅典娜的圣衣形态

  • #5

    mumu (Tuesday, 21 December 2010 02:52)

    已经快绝望了。

  • #6

    Elljay (Tuesday, 21 December 2010 08:50)

    楠,
    你講得啱

    小恩,
    唔玩開就唔好追了,有一就有二,神話已經出咗8年,你點追。

    mumu,
    唔理咁多,就快玩完

  • #7

    F.S (Tuesday, 21 December 2010 11:49)

    我唔認同得一想二呢個方案
    因為我係keep住買自己中意既為主
    目前我會先儲一輝,後追其餘既星矢,冰河,紫龍,阿瞬
    跟住先再留意其他將出同再販既
    追曬就一定唔會

  • #8

    yenson (Tuesday, 21 December 2010 13:15)

    一只字,为左追齐一套神圣衣而入。昆埋我冥皇就收手

  • #9

    和也 (Tuesday, 21 December 2010 20:08)

    出到咁差?睇来似乎第一只天马神圣衣还最好了喔?

    都系仔细关注下冥王同TV版银河战争噶5子吧

  • #10

    Kin (Tuesday, 21 December 2010 20:52)

    "佛金"呢個形容詞好鬼到位。

  • #11

    Elljay (Tuesday, 21 December 2010 21:45)

    F.S
    呵呵,你已經得一想四添~~~~~

    YENSON,
    剩下的不多了,冥王,偽人馬,雅典娜........如果有魔鈴和撒娜會追埋先。其他什麼白銀冥鬥佢出到識飛都唔關我事了。

    和也,
    無錯,我正是想到,神天馬最好了。

    KIN,
    我一開盒,個感覺就好似去咗泰國咁~~~~~~~~~~

  • #12

    Alvin (Tuesday, 21 December 2010 22:29)

    就是要做得那麼差和有色差, 那Bandai才有藉口出這個鳳凰的Original Color Edition版本.

    還有, 女聖鬥士系列(和她們的Original Color Edition版本)還沒有開始, 還有好幾年時間追!

  • #13

    F.S (Tuesday, 21 December 2010 23:35)

    Elljay
    我冇想埋12宮同海鬥士加埋其他瑣碎野真係差唔多喇

  • #14

    ALEC (Friday, 24 December 2010 16:45)

    我只神凤下个星期系香港寄过来,打算同佢做下增高手术,等佢睇来没甘臃肿了~~~