G1 PREDAKING @ 2010

狂派的最強武器,Predacon野獸派,最初於TF2005中由五面怪派出,效力於格威隆,可以合體成Predaking霹靂星,設定上系史上最強大最完美的合體兵器。但印象中動畫佢出場並不多,亦不是太強,2005年經常被天豹打敗,2010後亦成為雷電的手下敗將,最終更被消滅。一向被視為最強的巨重合體士兵其實只是設定數值高,但動畫中的表現卻十分麻麻。

qohk7n

 

動畫中多沒有下面咁型的外型,印象中只得一集~~~

A8733099-1

 

漫畫中佢實力就算是很強了,但亦只有數集登場。 

8,jpg__scaled_500

 

霹靂星系插畫師鍾愛的角色,經常有佢嘅強大插圖~~

99_62445_563c6c2d0b5fbe8 

Predaking_by_limabean01

 

而多人追捧我覺得不是因為設定強,而系因為當然的G1玩具正。佢系當時最大只的合體變形金剛,高約30CM,而每個合體成員都一樣SIZE,在當時系十分奪目的產品。

早幾年曾有日版復刻,但就一度錯過~

predaking2

 

predaking1

 

2010 TAKARA TOMY又打著新旗號將霹靂星REPAINT重出~!我當時系有點小失望的,居然連BOXART都換了,如果系舊BOXART就正了。

Transformers G1 Predaking

 

REPAINT基本上就系將舊品的黃色轉成金色,效果都不錯的。

而全套一上手就感覺超重,以舊時的金屬版進行復刻,每個成員都有金屬部件,而呢次的質量真系令我超級滿意!有可能是因為以前的TFE質量太差了,所以覺得呢一套的質量和QC與其他TFE比真系有幾何級數的上升,我直頭覺得G1玩具應該都系咁上下。每品絕對系TFE咁耐以來品質最好的一套!!! 

P1120538副本

 

介紹下各成員,但角色背景和能力請小編去查百科吧~~~

 

Razorclaw 利爪[參謀],野獸派的隊長,變成獅子,後腳有著褲的~~XD,合體成身體。

腰部系合金件。口可開合,後腳可動,總體就系肥~

P1120546副本

 

P1120544副本

 

變成人型後如果不是雙手實在太短太短,我覺得呢個樣系好靚的。

P1120515副本

 

而且仲有G1玩具中不錯的可動性,呢D POSE都做到,如不是手短,呢只直係G1中的極品!

P1120514副本

 

Rampage 狂虎[炮兵],變成猛虎,合體成右手。可動如利爪,不過全身太紅,我覺得效果麻麻。

腰部合金。

P1120550副本

 

P1120548副本

 

P1120517副本

 

可動如利爪,好過佢卟,起碼手長D 

P1120519副本

 

Tantrum 水牛派林[補給兵],變成......水.........野牛,五獸中身型最高大的一款,我覺得系最神似的野獸了,不過無可動性。

主體系合金。合成右腳。

P1120553副本

 

P1120552副本

 

人型就.... 怪系怪D,不可夠高大卟~

P1120520副本

 

可動就系~因為雙手有2個關節,所以雙腳就無關節,要平衡翻~~~~ 

P1120525副本

 

Headstrong 硬頭[地上攻擊兵],變成犀牛,主體合金,合成左腳。我一見佢就諗起RHINOX 

P1120556副本

 

P1120554副本

 

人型好硬,改名為硬身....

P1120526副本

 

P1120527副本

 

Divebomb 飛鷹砲[空中攻擊兵],變成大鵬,腰為合金,組成左手和背翼。頭、翼、腰、腳可動~G1中的超可動呢~!就系外型差D,這根本就是一只肥烏鴉~

P1120557副本

 

P1120559副本

 

人型最靚呢!身材比例五獸最高,可動又得,雙手雙腳,腰部頭部和雙翼都可動! 

P1120528副本

 

P1120530副本

 

影完畢業照便凖備合體了!! 

P1120537副本

 

P1120542副本

 

Predaking霹靂星[巨重合體兵]!的確很巨重,變形金剛史上最高大的合體戰士!紅紅金金,超靚超有氣勢,只不過很肥..........

不過要吐槽的便是居然沒有巨大化的劍,而是要延用利爪那把,太弱雞了。

佢亦系可動性最高的合體戰士,頭,雙肩、手肘、腰、大肶都可動,可以應付算是豐富的POSE,不過件玩具咁重,你舍得扭就扭啦~

講完,睇相~

P1120505副本

 

P1120504副本

 

P1120510副本

 

P1120506副本

 

P1120512副本

 

P1120507副本

 

P1120509副本

 

後記:角色好吸引,玩具好好玩,質量VERY GOOD,價格唔太貴,我的大豬麥話5只呢個價好抵玩。那又是真的,起碼五只都系合金卟,我都覺得算系好抵玩了。

我對本品算是有贊無彈,十分滿足,如果有玩開G1的,真系無得錯過!!本品的出現實在系迷友之福!!! 

本年最愛之一!

Write a comment

Comments: 4
  • #1

    大猪麦 (Saturday, 25 December 2010 09:54)

    ..靓靓

  • #2

    小恩 (Sunday, 26 December 2010 07:11)

    哇...劲!

    大无畏 浑天豹 都有新版咯
    连 大力神 也将至
    啥时候到这个呢?

  • #3

    Rachel (Sunday, 12 February 2012 01:59)

    美版出得几集就無出

  • #4

    GaryCharm (Thursday, 20 February 2014 09:40)

    已 bid ,等玩,唔好玩為你是問!!!!

    ^ ^