TAKATOKU 1/3000 SDF-1 終於得到了!!

我的童年實在太完整,自己的記憶力實在太好了~

這樣經典的玩具實在無辦法忘記,恨咗好耐啦~~~

 

本來一直等YAMATO的,雖然新的DYRL版亦很靚,但以YAMATO作風實在不似會再出TV元祖版,見YAMATO版一路貴價,又正好見YAHOO JP有一件很靚超新的TAKATOKU版,那就俾多小小錢,BID下這只吧。總算是靚價投得,低自己預算很多呢,開心!!!

 

但收到後很可惡,那日本仔居然沒有描述那紅色外盒是缺失的,不由得罵幾句,本想直接惡評,但想到玩具的新淨程度居然比想象中好得多,就此作罷了。

 

除紅盒外,其他都很不錯,本體完全無發黃變色,貼紙2枚均未用,飛彈及小飛機都有,而未剪(少咗一架小飛機的),實在系非常不錯的品相。加上價格相宜,我應說是賺到了。

P1120916

 

真系話全新我都信的。

P1120917

 

連紙品都齊全啊~!

P1120919

 

不過這玩具畢竟太老了,比我還大一歲,設計和細節真的非常落後,水口亦很明顯。

比例是1/3000,高約40多CM,和YAMATO新版相若。但同樣是很輕,本品基本都是膠制的。

P112092dd3

 

P1120928副本

 

 

購入後可說是心理上很大滿足感,畢竟三大怨念已經在半年間本部解決[另兩件是G1日版福特和撒克巨人],實在系別無所求了。

至於YAMATO的DYRL版,我也很想要,看看Y記再版吧,話唔定又會有哪些部份被改良了~~~

超时空要塞マクロス

Write a comment

Comments: 8
  • #1

    小恩 (Monday, 17 January 2011 06:31)

    其实 俺比较喜欢电视版的
    觉得电影版大体只是灰...两架航母也没有电视版的真是航母的样子

  • #2

    魚伯伯 (Monday, 17 January 2011 09:07)

    正系好正啵!~~!~!好想玩吓~~哈哈哈!

  • #3

    大豬麥 (Monday, 17 January 2011 10:21)

    ..羡慕羡慕...妒忌到无朋友

  • #4

    Kin (Monday, 17 January 2011 23:57)

    哇!我記得小學果陣玩過佢,眞係不得了不得了不得了。
    咁新版同舊版區別係?

  • #5

    (Tuesday, 18 January 2011 08:37)

    y的sdf-1你早晚都会买了

    起双飞~~

  • #6

    Elljay (Tuesday, 18 January 2011 09:49)

    小恩,
    始終我都系喜歡藍白配色,雙手系兩台航母~!!

    魚,
    老古董啦,講正講好玩就一定系新版的,呢個只系情結來。

    豬,
    你咪玩咗咯~~~~

    KIN,
    嘩~區別就大了,睇下自己遲下會唔會入台新版對比下先。

    楠,
    的確系遲早會買,你有無好價可以幫我搞只?

  • #7

    ALEC (Thursday, 20 January 2011 21:04)

    超时空要塞!细个时睇中央台既呕心配音:太空堡垒!
    真系好经典!

  • #8

    劉波 (Sunday, 23 January 2011 11:35)

    真係唔知你買來做咩!!