偶有吐槽:連玩玩具都有壓力~

越來越覺得玩玩具多壓力,

 

依家D玩具越來越貴,

當年玩聖衣神話時,黃金都只系賣250一款,依家咩都要4XX。

當年玩合金魂大合體一千蚊已經貴到唔捨得,依家唔合體都要一千蚊,合體的要千幾兩千。

當年玩RAH通販8XX,應募15XX,依家通販1XXX,應募要問個天先知。

當年玩TF CLASSIC D級美版100日版150,依家美版150日版250。

當年玩山口式只只都110,依家只只都210,死貨都要160。

 

睇番自己間房,06年時只在書房放了兩層櫃,10年在睡房放了兩牆櫃,在書房堆了幾個平方玩具盒。總系同自己講,玩具貴慳小小可以買得起,但地方細要慳成世先供得起。

 

不想當年講依家。

MP01L無訂,雖然已經有04但還是想收藏一盒,但幾日時間個價已經由6XX去到9XX,有無搞錯?

合金7劍本來無興趣,但見實物不錯亦想體驗下,但不用一日個價已經由7XX去到12XX,有無搞錯?

冥王神話好在朋友幫手一早買落,咪先我要俾580而不是480,有無搞錯?

早排ES三一合金,300變到600亦只系一個星期的事。

 

咩世界,變形金剛、高達、神話大路貨,D價系咁去,依家D玩家咁富貴咩?再貴都不斷見人買。依家D玩具店做得好掂咩?D價系咁起,定系俾上家叫[找咗數先提貨]。

 

好,講完唔識收尾~~~

 

BYE BYE

Write a comment

Comments: 24
  • #1

    Elljay (Thursday, 31 March 2011 10:28)

    我回應說,最多咪唔玩佢~買第只~

  • #2

    wphwph (Thursday, 31 March 2011 11:03)

    心聲呀大哥

  • #3

    劉波 (Thursday, 31 March 2011 11:52)

    我都好能慘, 生活超大壓力.
    因為最喜歡變形金剛所以每出一隻classic都很想買.
    結果是幾乎每次出都要搶......跟人搶, 買唔到仲慘過咩.
    右唔係平, 但就d人一看到就買咗先....我都知二三十歲的我們有能力買貴嘢
    但是買玩具買到要四圍撲的感覺超慘, 去大鋪永遠買唔到.

    香港真係仆街.

  • #4

    樱井1智树 (Thursday, 31 March 2011 15:49)

    哎,没办法呀,我现在在美国,过几天回国,有很多新出的东西要收,尤其是哈迪斯。但一看现在网上玩具炒得这价格,顿时心凉了,有点承受不住了,真不知道这些JS们赚的这些黑心钱买来的食物吃到肚子里拉出来的屎是什么颜色的,何时能还玩具业一片净土?这个世界是该大清洗一遍了,2012快来吧!

  • #5

    mumu (Thursday, 31 March 2011 18:22)

    +1。而且依家稳钱系日日加班加返黎嘅(>_<)

  • #6

    akiraz (Thursday, 31 March 2011 21:07)

    点解大陆玩具会贵得甘厉害?香港情况还好点,冥王530-580港币不等,计返人仔都系4点头。不过搞到人心惶惶,刚一出就话有人抢,成箱扫,不得不收工马上跑去买。上次射手胸打算过完年先买,点解一周内炒到4字头,幸好淘宝还有2字头,总算买得到。老实讲,买只玩具玩下遮,使唔使甘呀。结果最近转左玩战锤,没甘烦。

  • #7

    樱井1智树 (Thursday, 31 March 2011 22:02)

    大哥们说普通话好么有点理解不上去啊,呵呵

  • #8

    勇记烧腊 (Friday, 01 April 2011 02:33)

    有D野,唔一定系拥有佐先美好,期待的时候永远最美……
    敢讲可无可以揭开老大你心结呢!呵呵……
    不过elljay你唔买又唔得,你唔买,大家无得睇啊……:)
    唯有同自己讲,努力稳钱啦……

  • #9

    伟铭 (Friday, 01 April 2011 03:04)

    现在的玩具真的越来越贵,设计虽然越来越好,不过用的材料就越来越差,导致品质也越来越低,有时真的不知道到底贵在哪里,以前还可以收整个系列,现在反而要小心选择,尽量只买真的真的很喜欢的,已经没有能力什么都买,所以去玩具店的次数也越来越少,避免无端端在店里看到实物中毒,手痒把它买下来,以前一个星期买几个玩具,现在一个月只能买一两个玩具,心里真的感到很惋惜,心里多么喜欢的玩具,却不可以把它买下来,玩玩具而已嘛,干嘛要搞倒那么商业化,制造玩具的人应该也很热爱玩具,为什么要为难我们这些也热爱玩具的人呢?

  • #10

    小恩 (Friday, 01 April 2011 05:52)

    俺这段时间买的基本是几年前出的玩具...除了山口钢铁侠。
    唉...

  • #11

    小王子 (Friday, 01 April 2011 10:07)

    2001年時我樓下食碟飯25元 今日同一碟飯要40元....
    真係時代唔同了~~

  • #12

    (Friday, 01 April 2011 10:16)

    akiraz系香港长期逗留啊?

    7剑我也硬吃2只了~~~~~~

    5555555

    不过,银河美少年没炒~开心

  • #13

    ALEC (Friday, 01 April 2011 21:53)

    鬼咩,人仔走势好,通胀系甘升,人工唔见加。乜鬼都贵过人。不过中国胜在人口众多,即使你由原先买两只变一只,但新入坑既人就一日多一个,拉翻匀D商家都仲有赚啦,点可能平得落去。
    以前日日大口刀鹏富黑心,宜家先知道,狗仔仲黑,真系天下乌鸦一片黑...

  • #14

    Elljay (Friday, 01 April 2011 22:31)

    最黑人憎都唔系代理和玩具店,系果D口多多當人情的玩家。
    買只嘢自己俾100,又話俾個老板聽話出面有人賣緊200,仲要教埋佢呢只好啊!留起幾箱唔好賣住,以後拎出嚟炒咪好咯。
    絕不在少數,你話你系食呢行飯就話姐,你咪又系玩家一名,搞呢D嘢做乜。

  • #15

    akiraz (Saturday, 02 April 2011 02:19)

    楠兄,我被公司派长驻香港,有家归不得,只有玩具陪我

  • #16

    dengerii (Saturday, 02 April 2011 02:24)

    曾经有位前辈这样说,目前为何那些怀旧玩具价格可以这么高,
    都是通胀下的产物,所以面对这样虚高的价格,买自己喜欢的就足够了。
    因为我们买的就是一种回忆。

    至于为何有玩家建议商家将价格炒高的说法,无非想将市场价格短时间调高,
    好让自己玩完后二手放出去,要知道,以卖养玩的玩家不在少数。

  • #17

    大豬麥 (Saturday, 02 April 2011 04:31)

    ..大大,玩具越來越貴的話你房間成了金庫啦,哈哈!

  • #18

    kin (Saturday, 02 April 2011 05:46)

    探子我結果都係追番美版,僅僅兩個月,就要pay多幾十。尋日變盟微博post最後一wave united上架,當我click入去時,最嚇親我嘅唔單單係啲飛天高價,仲有全部盡數售罄。我認輸,唔夠身家玩了!

  • #19

    Elljay (Saturday, 02 April 2011 06:00)

    KIN,
    哗~~~~~~~~~~
    唔系化,咁貴都被掃晒?我以為系快貨先叫價250以上的。
    死人了呢次,早幾個月才慶幸廣州唔似香港咁咩都要搶,呢次到我地。
    離譜。
    MP01L我無訂,買現貨,個價我睇住650-720-800-900-950-1200咁去,痴線的,咩回事啊依家

  • #20

    Garycharm (Sunday, 03 April 2011 01:53)

    「口多多玩家」...
    你話如果佢本身同店鋪係朋友就冇得講,
    如果只係扮熟,想有著數,就真係好狗好蠢,
    不過,信我,
    世上就呢類小人多的是,行行都有。

    又,呢三個月我真係玩少o左玩具,
    不過所謂「玩少」,原來每個月都用成二千銀。

    你講話玩具越來越貴,同意,
    其中最貴最唔抵係SHF!!!

  • #21

    saari (Monday, 04 April 2011 21:45)

    因为玩家之中,越来越多大大你呢d成功人士啊嘛,haha~(讲笑)。好似我甘,玩开SHF,但最近的OOO,我已经没有入手,因为价格已经完全脱离“合理”两个字

  • #22

    文字 (Wednesday, 06 April 2011 02:14)

    現在玩具下下都要新出賣先係平價
    過幾日升得快過股票...

    早買早享受
    遲買平兩舊...不復已

  • #23

    天蝎米罗 (Wednesday, 13 April 2011 00:48)

    这是我们玩玩具的人的心声

  • #24

    snake (Friday, 22 April 2011 04:17)

    咩都贵 抢钱甘~~