Faiz Blaster Form @ SHF

Faiz爆裂形態..............我一向覺得平成拉打中,他的最終形態最不給力,無論是TV還是玩具。

 

39話乾巧從真理中得到最終配件Faiz Blaster,將變形電話插入輸入指定後可以變身為Faiz Blaster Form,擁用全部騎士中最強攻擊力和最強防御力。不過在我看來是有很大的負作用的,就是..............變得更醜了.............. 

 

以前講過SHF的拉打只買最終形態,於是無論這家伙出成點都要敗下了。在出普通形態時我已經對SHF FAIZ不滿:頭細、身大、腳肥,妄想半年後的最終形態能有所改善,但事實上一切都是白日夢,和普通形態完全一樣的爆裂形態在紅色的襯托下好像還要更難睇。

 

QC幾好,睇過好幾盒、盒盒都無問題,頭盔、肩甲、胸甲的紅色用上金屬紅,可能會有人睇唔慣略顯突兀的金屬紅,但其實原來TV中都系咁的。眼部紋路跟翻最終形態,但黃色略淡。而手指照樣無上色,要自己加翻銀色。

 

未标题-1

 

P1150647副本

 

所有配件如下,幾豐富的。

P1150668副本

 

電話不能變槍和折埋 

P1150654副本

 

拳套是與手部一體的零件不可分拆 

P1150656副本

 

Faiz Blaster可以完全折疊 

P1150652副本

 

Blaster Mode,打開即變成光子破坏炮,腰帶可替換為無電話狀態,電話可裝在Faiz Blaster上起固定作用。
P1150612副本

 

P1150614副本

 

Faiz Blaster Take Off,背部可打開噴射器,此部份居然要換件.........過去無論哪一個系列的都不用換啊,SHF搞什麼飛機....

P1150626副本

 

P1150628副本

 

更改指定後發動Faiz Blaster Discharge,噴射器變成肩部炮.

P1150618副本

 

P1150619副本

 

換件變成Blade Mode光子劍

P1150629副本

 

P1150630副本

 

附有大型透明件,拿出必殺Photon Breaker光刃斬 

P1150635副本

 

P1150636副本

 

但最後都系要靠Rider Kick埋單 

P1150665副本

 

Crimson Smash 

P1150664副本

 

之前買落的RHF電單車套裝,FAIZ本體就唔靚的,唔出鏡了,Auto Vajin就.....靚,識變形,不過大架咗D 

P1150642副本

 

P1150640副本

 

後記:初初睇佢極不順眼,頭細頸長身厚腳粗,滿眼缺點。但依家玩玩下又順眼咗...............不過無論如何我都覺得這是系列中的下下之作。比起早15日出的NEW電王,好似差了幾年的技術,BANDAI再次一啖沙糖幾啖屎咁出玩具。 

 

再後記:玩完一輪後.............我居然很喜歡佢了~~~~~~

 

有興趣的話,點擊下圖可以翻兜SIC版紅腸人

 ICONSIC.29 Faiz Blaster Form & Auto Vujin

 

 

 

之前寫RAH FAIZ時聽過日文,呢次要聽阿旺版

 

正義

Write a comment

Comments: 6
  • #1

    小恩 (Friday, 13 May 2011 20:32)

    眼睛好漂亮

  • #2

    AJ (Monday, 16 May 2011 23:51)

    紅腸人 ! HAHA
    我覺得似 蠟燭人 ,尤其是sic極魂版

  • #3

    snake (Tuesday, 17 May 2011 23:47)

    身型条曲线系问题 SHF今次都比较开玩笑~ 其实我觉得个头部还算OK

  • #4

    大豬麥 (Wednesday, 18 May 2011 10:34)

    ..又真系个头有点点偏小,不过都OK啦,旺旺。

  • #5

    Elljay (Thursday, 19 May 2011 21:23)

    小恩,
    做出與基本形態不同的繩紋眼的確不錯。

    AJ,
    我由佢一出現已經叫佢紅腸人咯~~呵呵。

    Snake,
    真系有小小玩嘢,但真心,玩玩下我依家幾中意佢。

    豬,
    我依家很喜歡佢啊

  • #6

    Kimutaku (Monday, 23 May 2011 23:27)

    始終係我最鍾意既平成RIDER, 點都要入......