CYBASTER @ COMPOSITE Ver.Ka

THE LORD OF ELEMENTAL  風之魔裝機神 Cybaster

 

風之魔裝機神是SRW早期的原創機體,我第一次見到他時是在第二次機械人大戰中,後來還有在SS上推出同名SPRG遊戲(有無人以前覺得Sega Saturn系好玩過Play Sation的??)。更有漫畫和卡通片作品,人氣甚高。

 

駕駛者是安藤正樹,機體也是搶奪回來的。Cybaster被四大元素中的風所加護,是高位的魔裝機,蘊含神秘地量,被稱為最強魔裝機神。正樹有黑白兩貓的使魔,會與他一齊作戰,名字嘛............其實就是叫小黑和小白  >0<.   不多說,再繼續就便講故事了。

 

我一直都幾中意風之魔裝機神,但玩具卻出得好少,幾年前的壽屋模型我有砌過,但都只是覺得麻麻,雖然後來有大比例的可變型版本,我亦無興趣再搞了。期間一直有些Q版或手辦等版本,但都不會是我杯茶。

 

說說所屬系列Composite Ver.Ka,這系列都已經出了好幾套產品,我都無咩興趣,一來是見到QC很差,二來是Katoki的設定我本身比較討厭,還有那些不知所謂的拉花,所以我一直都不購買亦不留意。直至公布了這台Cybaster,還是可變的,我即時覺得唔入唔得了。否则我根本不会考虑Composite Ver.Ka系列,點知........................

 

失望了~~~~~

首先是QC不良,多有膠水跡、印入油中的手指模、花痕,个別球型關節曾有用膠水加固,我要修補這些都花了我很長時間。

然後是上色,雖然顏色很漂亮(遠看的話),但細看其實顆粒感很粗大,比自家噴還要劣。

再有就是玩具設計,成只嘢咁多尖位,居然系一件PVC軟膠都沒有,那結果只有兩個,一是很吉手,二是很易爛。再有腰關節和肩關節設計很失敗,前者是極松,後者是多9餘。有D難以言表,但如你不幸購入,相信會和我有同樣感講。

配件方面,雖然多了NDS遊戲中出現的新武器二刀合一,但居然連個魔法陣地台都沒有,算什麼魔裝機神!

最後都是有些位會邊玩邊甩件了。

 

Katoki你到底識唔識做玩具的?玩不玩玩具的?設計到件嘢咁的?由FIX時代到現在,你完全無任何長進,翻入房砌模型啦你~~~~~!

我話嘅,以後呢个系列我無幫襯!!!

 

鬧完,睇下件嘢,如果以下圖片還令你有所興趣的話,請睇多一次上面的文字吧。

 

外型修過的,沒有舊設定的肥大,身型靚了。選色也很不錯,就是差在QC了。背後大翼有一定重量,但基本上都不难企穩的。

P1170466副本

 

P1170467副本

 

背部藍色的噴射器可開合。  但大翼就無法如設定般每一塊都可活動了。

P1170468副本

 

P1170433副本

 

面部很細,但眼耳口鼻都分得清。但頭部的左右活動極度有限。 

P1170439副本

 

P1170469副本

 

魔法劍,必殺是亂舞太刀。

睇埋可動性了,該有的關節他都有,你要留意的就是小心你的手和它的尖銳位。總之是根本無法隨心把玩的。 

P1170456副本

 

P1170449副本

 

P1170448副本

 

P1170450副本

 

P1170452副本

 

P1170453副本

 

P1170454副本

 

P1170455副本

 

NDS版遊戲中新出現的武器二刀合一,是這套產品的賣點之一。在所有Cybaster產品中,只有這台先有呢件武器。

造型銳昨霸氣,更可分成兩把刀,必殺技是虛空斬波,令魔法劍完全失色。

P1170432副本

 

P1170441副本

 

P1170442副本

 

P1170443副本

 

P1170447副本

 

兩把刀可以直接拆出,但藍色刀要另外裝上劍柄。 

P1170463副本

 

P1170459副本

 

P1170460副本

 

P1170461副本

 

P1170465副本

 

 

最大賣點來了,可以變形成巡航形態Cybird,必殺技是由六芒星魔法陣中召喚出火鳳凰,然後變形攻擊的六芒星鳳翔波Acacic Buster

至於大家見到的是什麼?官方稱為神鳥,民間稱為雞...................

 

先講變形,其實要變的只是雙腳如何屈而已,雞頭需要拆出再裝上其他插孔,如你要求不高的話,它可算是完全變形了。

外型嘛............它從出世都現在都沒有靚過,我只能說他基本和設定一樣,但也一樣難看。 

P1170426副本

 

P1170418副本

 

P1170420副本

 

P1170417副本

 

附使魔機X2,倒是做得幾細緻~~  小黑小白的座架,與正樹配合攻擊,必殺是類似浮遊炮般的HiFamiliar

P1170430副本

 

P1170403副本

 

P1170410副本

 

P1170408副本

 

P1170458副本

 

最後...........支架!!!這支架完全無用,一來太短,二來在Cybird時根本就不適用,連說明書都叫你另購,有無搞錯。

地台!!點解連最基本的魔法陣都無,而魔法陣的圖案居然是在盒內的卡紙上,無腦的嗎? 

P1170395副本

 

 

後記:也許是我插得太狠了,但如果你學我一樣不喜歡katoki,一件成品買回來要執成晚,一個簡單的變形左跌右跌變咗半個鍾,我估你直頭唔想影佢了。我已經算好了。

但亦不是說這台完全無可取之處,靚外型、靚選色、新武器、可變形,只要品質上去的話,其實會是一款不錯的產品。最錯就錯在放在katoki這條line中,你講!這條Line糟蹋了多少好機體~~~~

 

本品適用人群為:katoki fans\ Cybaster diehard \ blind man(如果你睇完上文仲買,而又不是前兩種)

 



Write a comment

Comments: 13
  • #1

    warxv (Thursday, 04 August 2011 00:50)

    仲想睇下你對佢的評價如何?
    對這系列始終感覺都係一般....

  • #2

    Elljay (Thursday, 04 August 2011 01:24)

    我在上一篇话:個compostie ver ka系列真系垃圾來~katoki到底玩過玩具未~~~由FIX到現在都一樣~~~以後無幫襯。

  • #3

    (Thursday, 04 August 2011 06:09)

    鸡形态真丑,怪不得展览图都是低炒,正面看真丑

    这个案例结论:每只恐龙斗有个适合的角度,可以拍到变成靓女

  • #4

    Elljay (Thursday, 04 August 2011 07:44)

    楠,
    Cybird mode根本就從出世到現在都未靚過!

    我的結論寫在上面了,我只是不明白你為何還能一直忍受katoki式垃圾。

  • #5

    b (Thursday, 04 August 2011 09:06)

    你鬧得咁狠, 但D相又影得咁正, 真係說服唔到我唔買喎. 衰極最多唔係齋企唔搞佢囉. 但佢嘅外形已經值回票價. 玩具出得唔好, 又不能全怪Katoki,如上色QC, 關節鬆緊,成本控制都係Katoki管不了的. 我相信pototype係好正的. :P

    PS: Katoki係一代造形宗師, 縱使其系列的玩具可玩性不好, 但佢係機設上的功力到現在還未有人可以取代. 而Katoki亦屢次拯救了gundam這個末落邊緣的系列.

  • #6

    Elljay (Thursday, 04 August 2011 09:44)

    b
    呢個,同官圖一樣信唔過。我SAD貨是一回事,但同時這麼多問題都可以出在我這套上,咁其他都唔會好得去邊。要求低又另當別論了。

    又真系好難唔鬧katoki,由以前到現在,佢條LINE都系最多SAD貨的,SAD貨率話99%都唔誇張,老問題無改過,新問題又唔少,無得賴了。

  • #7

    warxv (Thursday, 04 August 2011 10:53)

    果然真係一D進步都無的說...
    認同一句KA先生D田野真係麻麻,唔好講玩具就是模型掛佢命的MG都唔見好.

  • #8

    御姐控 (Thursday, 04 August 2011 12:18)

    衣条line我得只红莲之眼,如果无左画蛇添足噶花纹,会好好多

  • #9

    snake (Thursday, 04 August 2011 21:09)

    勾起以前玩SRW嘅时候,主力之一....

  • #10

    WillDelta (Friday, 05 August 2011)

    Elljay兄, 你的心情我好明白~!
    ver.Ka出品, QC差到......x.x
    可能KATOKI自己整冇咁差, 但D工人一定冇佢咁勁, 有機會造咁多盒, 盒盒都咁5掂。我之前買佢隻code geass lancelot都買左2次, 要合体先滿意少少, 買多盒不在於我懶或自己5改, 首先QC問題可以自己解決, 但我果盒竟然連部份武器, 配件都入漏左, 想5買多盒都5得T^T
    不過佢D用料5差, 但D QC咁, 真係曬哂.......OTZ

  • #11

    Elljay (Sunday, 07 August 2011 11:51)

    warxv
    我絕對是不喜歡KA生的~~~

    御姐控
    SORRY講句,我覺得幾套之中,天元是最最失敗的一套,不止是花紋,主要是QC。

    snake
    高移動高迴避高攻擊,絕對主力,但依家好少見佢了。

    willdelta
    HIHI~~有一段時間無見你了,你幾好嗎~??

    你都有玩過呢個系列嗎?我就此一次已經怕怕了,以後唔玩,絕對唔玩。

  • #12

    WillDelta (Sunday, 14 August 2011 01:25)

    哈, 我一直有來, 只係潛水。隻火炎韋基利我呢邊等極都5見有..............OTZ
    熱情都退了........不過有好價都會入的, 我覺得有都要$250USD左右, 入左又會玩少好多野。
    最近都過得5錯, 只是覺得D玩具定價貴左好多, 玩少左好多野.......有時錢5多夠, 出手都比之前緊左XD
    我只是支持CODE GEASS系列先入 VER.KA玩, 外型OK咁但好鬆............
    KA生D野咁搞, 真係睇佢幾時死LINK。

  • #13

    newby (Monday, 17 September 2012 01:39)

    我都係中意肥大的Cybaster
    以前的設定的魔法劍是一把刀...不知什麼時候變成劍了~