Devastator Kits @ 3rd Party Groups

呢輪破壞者極HIT~!

TFC、MAKETOYS、TFE ENCORE、兩間新牌仔的ADD ON KIT,玩唔晒~~~~

 

我想講的是Xtransbot和Junkion Blacksmith的兩套件,兩套件各有利弊,但為求完美,我兩套都入晒,取其長捨其短,只為一只型仔G1破壞者。

 

TFE版review:http://www.elljay-hobby-collection.com/2011/12/05/devastor-tfe-20/

P1210251副本

 

先看看我首先購買的X社產品,組合起來有型有格,LED燈頭好強眼,成個款高大有型,好似唔錯。

用料和配色都OK可接受,加上有紫色滾筒。而且支槍大型化好有氣勢,而且腰部是可轉動的,可以有更多的POSE。

不過,有嚴重QC問題,網絡聲音好多,但以我這款為例:

手指雖是全可動,但指關節極以甩。

HIP位松緊不一。

我這款的大肶錯件添(後來換翻)

 

而設計問題亦不少:

頸位組件根本卡不入吊車,內籠厚了超過1mm,要自己動手銼去。當然不改也免強可以,如果你要求這麼低的話。

雙手完全同模,只為慳錢,手肘關節怪怪唔順手。

底褲仔兩條插椿十分細,易玩斷(雖然斷了都無大礙)

支槍得個大仔,但槍把太細太短,配合手指關節易甩,根本揸唔穩支槍。

P1210256副本

 

P1210258副本

 

P1210259副本

 

但說到設計問題,X社應根本不存在設計,因為成套件除了底褲和大肶造型執過下外,其他部份全數照抄北美CrazyDevy的套件,連手及槍都完全一樣。這是我事後才聽Kin Sir講的,一看舊圖,果然~! 咁樣做唔多好,真系唔好。我即時覺得間嘢CHEAP晒~!

 

 

再來看看J社的出品

最大特點系兩個頭部,分別是TV版簡陋頭,以及漫畫版靚仔頭。

成套件系完全原創的,但好多卡位都過緊,與原件組合度不佳,特別系頸位根本插唔入架泥頭車度,好易逼爆。

而且左腳在解體時極易刮甩車尾貼紙,我就中招了。

綠色腰和大肶我覺得怪怪地的,膝頭哥又用翻紫色,雖然G1動畫有類似配色,但用在玩具上真系好麻麻。

而HIP位關節開得太前,令其重心嚴重不穩,要傾前先可以勉強企穩,這是最大的無癮。

不過,對手及武器我好BUY,沒有多餘的可動,長短適中,槍有卡位,極穩陣。而手肘關節開位開得好好。

P1210252副本

 

P1210253副本

 

P1210254副本

 

P1210255副本

 

各有問題,如拋開X社抄人的問題,其實總體來說,我系比較BUY X社的。

用料和上色都較好,而QC及設計問題可以由玩家自己動手解決,亦很低難度。重要是合出來十分有型。

J社嘛~料和色都一般,最大問題系企唔穩,以及易整爛原件。

 

但其實兩者取其長先系王道,我就選擇了以下的組合:

X社套裝,換上J社的雙臂和武器,我便滿足了~!

P1210265副本

 

P1210264副本

 

P1210261副本


 

P1210262副本


 

P1210260副本


 

Write a comment

Comments: 3
  • #1

    abdner (Wednesday, 18 January 2012 20:28)

    看到那脚部的接地性,我购入的冲动瞬间降低了许多

  • #2

    Elljay (Wednesday, 18 January 2012 21:29)

    abdner
    我確信無論有無呢類補件,100%G1TF只要分開對腳小小都唔會有任何接地性可言~

  • #3

    勇记烧腊 (Wednesday, 25 January 2012 00:59)

    睇下睇下,甘样一改,仲正过TFC果套咯……