Prowl @ TFA Deluxe

 

 

Prowl,個中文好似叫潛行獸。在G1中,距系果台Datsun 280ZX警車。依家都系警車,不過系警用電單車,真系幾突破的改變。

Prowl就像忍者一樣,頭腦冷靜,身手敏捷,以對敵人最小的傷害,做成最效的破壞,武器為手裡劍,直頭同GGG的布羅霍特一樣。但當然未夠人地咁靚仔啦。

台電單車外型好流線型,但細節表現就小D。但來源於那種風格的動畫,相信亦沒有多少人會在意有沒有細節表現了。

 

 

 

 

 

電單車變機械人系統黎黎去去亦離不開果幾味。人型就高高瘦瘦,大量的球型關節令距活動能力甚高,但就不夠穩陣

 

 

 

 

 

手裡劍,呢個設計我好中意。平時是變成車碌中間果舊嘢的,果舊呢~~~我知你明的。使用時就從腿部抽出,展開就變成手裡劍了,內裡還是齒輪活動的呢~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

後記:本來就好期待呢款的,因為動畫中距幾型。但玩具上手又覺得關節太松,上色麻麻。

另一提,新的動畫中每個機械人都有十分鮮明的個性和獨特的技能,表情多多,又有背景故事,我認為是咁多套變形金剛動畫中角色描繪得最好最豐滿的一作,就系呢一點,因為對角色的了解多左,所以即使玩具本身麻麻,玩上手都有feel D

Write a comment

Comments: 0