RYUJIN MARU @ MC Model

這是來自汕頭出品的模魂真悟出品的拼裝模型MC龍神丸。在情在理上,我是支持本地出品的,而且在早期睇宣傳圖亦覺得很不錯,淘寶網只售61,便買下一盒。

 

但砌起來是比較不爽的。

D膠麻麻,滲線後用THINNER抹就已經爆咗。

縮膠嚴重,金色件尖位變圓位,直線變波浪,我呢只個左手肩位仲要合唔埋,要加自制畢地........應該是個別情況,但都幾失望。經已SAD晒。

水口位不少都在當眼處。

眼部貼紙一用就爛,而且宣傳圖是綠色,實限卻是金色,也罷,自己上色。

 

外型還OK,靚過R魂好多,但仍不夠好。

可動性就很麻麻,頭部可轉角度好細,手部可動滿意,但腳就衰D,膝位屈咗同無屈差唔多。

初回附帶金色件一餅(原黃色部份),但實在找不到使用金色件的理由。另附登龍劍特效件和支架一份。

 

賣60幾蚊看似好平,但實說得三四餅件,本土出品,實在唔平。BANDAI 日本產有晒版本賣SD都唔使呢個價.......

 

 








 

 

 

ROBOT魂的樣衰龍神丸,真是很樣衰~~~~

而雖然上面基本都系不滿,但還好完成後都睇得下,而且公道講句,這應是花60蚊唯一可以買到的龍神丸。

Write a comment

Comments: 5
  • #1

    和也 (Sunday, 06 May 2012 20:29)

    咁睇来,本品是否入手就决定于有爱噶多少了~

  • #2

    AJ (Monday, 07 May 2012 20:29)

    我昨天入手,用2.5小時完成,入手價比你貴,但整體滿意的,真係比想像的好,今晚應該會拍拍他

  • #3

    AJ (Monday, 07 May 2012 20:40)

    另外想問,我記得你影過mp-10新文哥,但我在你的http://www.elljay-hobby-collection.com/review/ 找不到

  • #4

    Elljay (Monday, 07 May 2012 22:44)

    OH,真的忘记做链接了~~~THX
    http://www.elljay-hobby-collection.com/2011/10/21/g1-convoy-mp-10/

  • #5

    knightzws (Tuesday, 08 May 2012 09:56)

    国产野摆得时间唔长。一年顶多两年胶就会开裂发黄。国产货除左用来过下手瘾基本无咩用。