Cliffjumper @ TFP 1st edition Deluxe

G1中的二打六MINIBOT CLIFFJUMPER在新動畫中仍是二打六, 在第一集就領便當了~~~~~~~~

 

牛仔角色, 變成牛仔跑車, 一開場便形格十足, 打叫一聲我要打十個, 之後便去了賣咸鴨蛋~~~~~~~~在以後的故事中, 只能間唔中在RC的記憶中出現了.

 

車型都算好靚下! 經典的美式OLD SCHOOL紅色筋肉跑車, 車頭牛角最最搶眼. 全透明車窗, 透明車頭燈, 銀色軚鈴, 完成度很高.

但尾燈就衰咗~~~~~

而這十分扁平的車型, 卻變成層次分別的人型, GOOD!


 



 

變形依舊精彩, 其實TFP的玩具我好想好似以前介紹老變般影個變形過程做埋GIF動畫, 但現在越來越多嘢影, 時間亦越來越少了.

人型外型與劇中有點差別, 主要在肩部和雙腳.

而這款最大的看點在於車型分開變成心口甲, 車頭燈又從背後反上腰部, 靚到盡!

雙臂亦可以翻出雙炮, 無多掛武器亦絕對不會兩手空空!

可動性除了沒有腰關節外,其他都好掂! 


 









 

後記: 呢只之前炒到好貴, 好彩以前我是一出即入的. 近日有再版, 請不要錯過了.

萬一買唔到嘛~~~~買RID吧, 呢只的RID在雙腳在設計上好靚好跟設定的, 不過其他就差D

Write a comment

Comments: 3
  • #1

    Matt (Sunday, 27 May 2012 19:22)

    D級玩上癮?!(誤)睇唔出只紅牛車仔咁扁,變出黎咁“大隻”。睇到我都有啲心郁。

  • #2

    勇记烧腊 (Monday, 28 May 2012 18:56)

    双手变零式炮最出彩,第二版D画蛇添足武器差太远,真系当个个都系细路仔,车顶吉支炮就系炮了么!

  • #3

    AJ (Tuesday, 29 May 2012 00:51)

    我還未買到...,近日又翻出,希望呢個week能正價入手,你廣州呢邊貨多嗎