KAMEN RIDER BLADE @ RAH

蒙面超人BLADE, 平成年的第5位蒙面超人, 原型是獨角仙, 繼龍騎之後另一玩卡片的蒙面超人.

也許是當時興玩卡片遊戲, 所以劍的卡片除了不同能力外, 亦有不同的點數, 會分別消耗或增加AP, AP耗盡則無法戰鬥.

卡片亦仿照撲克一樣分成四色, 而BLADE的標誌是黑葵扇♠. 

 

故事不說, 睇玩具.

 

BLADE的重點是RAH平成超人中的最後一員, 呢只之後中意全部主角基本形態齊人, 玩開呢個系列的玩家一定有[終於齊人了..]的感嘆.

BLADE出品算是不錯, 細節上十分出色, 頭盔造型極靚極像真! 復眼和頭冠都好似做得特別靚!在系列中可算是數一數二.

盔甲刻紋精細上全部都塗裝上漂亮陰影.

 

腰帶反而有些不足, 本身造型問題, 使玩具的表現完全是一舊膠, 透明件都無得用. 而且並沒有做出翻轉機構. 所幸腰帶的花紋刻畫得好靚.

 

醒劍絕對是本品最大亮點, 外型上色造型都堪稱完美, 最正的當然是可以完全打開的卡片盒, 透明件制卡盒, 以真實卡片來表現. 雙面印刷非常靚. 雖不能打開將卡片抽出, 但的確已經覺得好正. 而且亦配多一副卡片可使用.我第一次將把劍擰上玩的時候簡直是贊不絕口.

 

皮套是比較松身的, 本來我亦有點看不慣, 但重溫劇集, 劍的皮套的確是松身而非緊身的, 而且松身的設計亦令其可動性大很多. 配合多款手型, 任何POSE都無障礙.

 

(本品的普遍問題是膝甲出廠時的粘貼位置不當, M記總是犯這次錯誤, 下面圖片是重新粘合過的.)


































 




後記: 如忽略膝甲問題, 這款算是比較完美的.

但其實無論出成點, 為齊人都是非買不可. 

可惜高矮不一, M記更越出越大只, 可惜我最最最喜歡的響鬼已經淪為明日夢VER 

Write a comment

Comments: 8
  • #1

    小恩 (Wednesday, 01 August 2012 20:21)

    好靓靓
    特别把剑

  • #2

    Matt (Wednesday, 01 August 2012 21:44)

    頭盔同醒劍真心靚,腰帶冇翻轉機構有啲失望,腳板底又好求祈(雖然企度喺睇唔到,但喺個人認為平成騎士最好睇嘅腳板底唔希望佢就咁草草了事嘛)。唯一不爽就喺件皮衫闊到好似睡衫咁。

  • #3

    Elljay (Saturday, 04 August 2012 06:20)

    小恩
    呢只的細節位系做得好好, 細位無得彈, 但成只就出咗問題.

    Matt
    腰帶無機關我都小小失望, 但腳板底又無咩WOR, 難到不是一個葵扇LOGO而已咩? 我無影好姐, 有雕刻的,不是平面.

    衫闊我本來都好介意, 但又揾翻套居睇, 其實劍和格連的衫都系比較松的,折紋是很多的, 這樣一來我又不介意了.

  • #4

    Matt (Monday, 06 August 2012 02:16)

    喺嘅,戲服嘅特寫用腳板底喺真喺好靚。原作佢哋套衫喺比較肥,松就唔喺話好松。反正哩只第一眼睇落套衫有啲怪就喺喇。

  • #5

    Wesley (Tuesday, 07 August 2012 03:31)

    頭盔同眼都好靚。

  • #6

    Alec (Friday, 17 August 2012 07:18)

    你觉得m记会吾会出w的eternal呢?

  • #7

    Thomas (Friday, 28 December 2012 21:17)

    Ching, may I know how you remove the knee pads without damaging the blue clothing? Many thanks

  • #8

    Elljay (Saturday, 29 December 2012 01:35)

    Thomas
    必定爛的, 你只能盡可能地小心撕下, 盡量減小損壞面積.
    拆下後將會有上下兩段損傷, 膝甲正好蓋住上部, 小腿甲正好蓋住下部.