[勇者急先鋒]超能加爾 @ SRC

超能加爾 

 

勇者急先鋒是以列車機械人為主題的老土勇者故事,旋風寺財團的少年社長旋風寺武人是該勇者軍團的核心人物,而加爾是一台變成新幹線列車的勇者機械人,旋風寺武人的座架卻是可變成噴射戰機的另一台新幹線列車,而用於合體的巨大蒸汽火車頭只是合體用主體部件,加爾只成為其左手,這算是很特殊的合體構成設定。 

除合體成超能加爾外,故事還有很多後續裝備和合體形態,當然還有很多更有吸引力的勇者成員,但估計BANDAI只會用呢個模,SAD……… 

 

重手,外型不夠厚重,上色比較差。 

 

這次的SRC是賣超可動,超勇加爾新加入了很多全新設計的高可動關節,什麼雙重關節和拉伸關節可謂應有盡有,最突是手肘採用了雙重+獨立旋轉關節,以後手腕連臂部處理成完全獨立旋轉的關節設計,令手部動作非常豐富。膝部採用雙重關節,下跪完全不是問題,而且大腿裝甲亦有連動結構。腳掌的拉伸關節有足夠的空間,腳面同時得到足夠的接地性。 

 

其他的評語是:重手,但外型不夠厚重,上色比較差。

 

 

配件是一推手型和4把動輪劍,對,是4把。分別是啟動前的銀色形態1把,動輪劍發動後的金色形態2把(可組合),及供影相效果專用的特大動輪劍1把。

 

POSE什麼的不用多,只需要:

滿載住希望嘅銀色雙翼, 閃耀藍光嘅和平信燈號, 先鋒勇者超能加爾~唔遲唔早啱啱到達出事現場!!

 

 

後記:這是第二套勇者作品登錄SRC,希望快點有更多的勇者題材,而我自己最想要的系元氣爆發!!!!

























Write a comment

Comments: 4
  • #1

    Matt (Monday, 10 September 2012 23:24)

    雖然造型纖幼,但喺可動好似冇想象中咁勁。照咁出法,下一隻喺EX凱撒?

  • #2

    Garycharm (Tuesday, 11 September 2012 10:10)

    我咬定牙關唔再入src,不過對呢個角色都有D心動。
    睇完你個post,好同意你話佢唔夠厚重。
    尤其心口,唔夠火車頭、亦唔夠味道~~~

  • #3

    Randy (Thursday, 13 September 2012 11:40)

    的確 佢上色真係差啲
    我竟然要買兩次先滿意
    如果佢唔係兒時回憶 我真係未必會買

  • #4

    Max Kazma (Tuesday, 18 September 2012 07:18)

    除佐勇者王,太阳勇者我都好中意~不过蓝光人系列就恐怕渺茫D嘞