ROBOCOP [Spring-Loaded Holster Ver.] @ NECA

今年NECA不斷有出ROBOCOP的7寸玩具, 之前由於是和FIGMA同時推出, 我又ON99咁選擇了公仔面的FIGMA, 結果失望非常. 但由於NECA正版少見, 所以亦沒有再追.

還好NECA又公布了所有加強版本, 新追加了可開合的大肶收納手槍的機關, 這次實在不能再忍, 早早預訂, 以95蚊入手咗呢只超高性價比的FIGURE.

 

NECA的版本外型好正, 比例非常貼近電影, 而且面相一流, 感覺非常剛毅! 新增的holster開合間易, 大肶後有一個制, 一按就啪一聲打開, 極有FEEL, 手槍當然可以完全收納在內, 只要一推又可以合上! 但內部其實系原膠色沒有著色的, 我後來掃上鐵色便是.

 

因為用料問題, 表面不夠光滑, 難以表現令面盔甲的感覺, 盔甲的上色銀色為主, 雖然也有些藍色和洋紅的幻彩, 但效果不是很出, 我便補了小小藍色, 再厚噴上光油, 便是現在的效果.

 

可動則是極度有限公司, 很不理解為何NECA現在已經有BALL JOINT的應用, 但還可仍要在很多主要關節位用上轉軸, 例除腳掌關節, 使其只可前後活動, 不能左右活動, 直接影響了接地性.

 

配件方面就只有一槍及一只替換手, 但其實以這只ROBOCOP的換件方式, 出飛行包及其他武器亦很易實現, 估計NECA會留一手的~~~~

 

本品是目前市上最易買到及價格最靚的ROBOCOP玩具, 如果是FANS就不應錯過.

雖然簡簡單單, 但我自己卻意外地喜歡~~~~

 

(下圖有部份盔甲是沒有藍圈的, 那才是原版, 有藍圈的圖是我後來補色的)




















 




Write a comment

Comments: 4
  • #1

    小恩 (Tuesday, 09 October 2012 20:16)

    o~E兄 涂了枪夹!
    俺觉得这个用来 把玩真好。这两晚一直对着他笑~~

  • #2

    KIM (Wednesday, 10 October 2012 00:23)

    頭雕跟整體都好靚!!
    但表面有點粗糙的感覺,記得戲內應該係光面,"令立立"先岩~

  • #3

    Andy (Sunday, 14 October 2012 05:31)

    呢隻我都有買!!真係好正,好恨有隻似樣既robocop好耐!!!但Elljay兄有無發覺.佢隻左手,好明顯係無噴到藍色地,我以為我隻係咁,但睇到你d相,你隻左手都係,跟住我再睇返我上一隻neca robocop(大脾無槍位個隻),都係咁..奇怪,話時話,你d相影的真係超正,角度同pose一流,掂呀

  • #4

    Elljay (Thursday, 18 October 2012 09:57)

    小恩
    呢只性價比超高, 9X如此出品,我自己就好滿意

    KIM
    NECA的一向的材質如此, 成世都唔會改.

    Andy
    我沒有太留意細部, 我只系覺得成只都唔夠藍, 我已經自己又掃一層落去了.