Kamen Rider Super 1 @ SHF

蒙面超人SUPER 1, 昭和後期蒙面超人最受歡迎的作品, 結合了當時中國工夫的熱潮, SUPER 1亦加了少林要素, 掌握赤心少林拳的技能, 其起手式還成為SUPER 1的招牌POSE.
銀黑色的SUPER 1在過去及現在都更易符合審美, 應該在哪個時代看都會覺有有型的, 衰就衰在BANDAI居然整度人地對角咁大咁橫! 作死啊!!!!!!!!!!!!!!!!!
但除此之外都很出色, 銀色上得特別靚, 細膩而有質感. 頸巾舊照有兩款, 表現下垂及動感.
腰帶又只是普通貨式, 中間沒有使用透明件, 但還好兩邊的5色機關做得很清晰.
最強賣點當然是主要必殺技FIVE HAND, 無錯, 即系5手.(原作中真系叫FIVE HAND的, 就系GIVE ME FIVE個FIVE)
FIVE HAND本來是用於工作用途的, 並未設計用於作戰. 分別有五種,Super Hand (通常型的銀色V型手),Power Hand, 冷熱Hand, Elec Hand及Radar Hand,全數收納於腰帶的兩側.
先說SUPER HAND, 30T的拳力!!!, 而玩具最好的表現就是以兩種不同造型零件表現下垂的絲線, 亦可以隨意替換方向, 但下垂效果很自然. 呢個替換設計抵贊.
至於呢柄長劍..................唔好意思, 我唔識佢..................
繼續睇其他手型, 看似很精美啊, 而且替換亦算是方便.
POWER HAND, 提供50T的舉力, 以及可以使用出Power Punch 及Megaton Punch
冷熱HAND, 紅色可發出高溫火炎, 藍色可發出冷凍氣體, 冰火二重天就系咁嚟的.
Radar Hand, 臂上的雷電火箭可發射(即拆出), 將方圓10裡的情況反應在手背的藍色顯示屏中. 火箭亦可用作普通攻擊. 
Elec Hand, 可以發出3億伏特電 (使用時全日本停電, 笑), 電力可以變成光線攻擊.

 

後記: 出品佳, 樂趣多, 不可多得的SHF上品, 要玩昭和齊人你當然不會錯過.

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Matt (Saturday, 10 November 2012 23:33)

    見過SIC之後覺得呢對大角好礙眼。不過整體睇落都幾好,最大特徵嘅五形手都做得好唔錯。唔知玩落手感如何,換手方唔方便,會唔會好緊?