Lamborghini SIDESWIPE @ MP12

MP 12 斯韋伯(橫炮)

變形金剛中有不少名車, 講型就一定要數林寶堅尼兩兄弟: 紅色的斯韋伯&黃色的閃電光.

TAKARA TOMY獲得林寶授權生產這台林寶斯韋伯, 據說車型還是由林監修. 同模的滅火車亦會在隨後發售.

所幸閃電光應該不再是改模重塗, 而應該會有自己的模具, 實在是期待.

 

本品第一感覺系平, 的確系平, 定價5800YEN, 聽講不計運費的話, 只系圍到RMB2XX, 到手亦只需300出頭.

然後就是細! 絕對是現時最細的MP!

玩具盒已經好細, 只得A5紙咁大, 玩具亦很細, 車型只比過去的DELUXE大小小, 人型比VOYAGER還要細小小.

玩具全膠, 上色差, 全無金屬感, 並不提鏡面, 多有補色, 個別位有明顯色差, 比街邊賣十幾蚊的合金車模的漆差不止十倍.

除車頭燈外其他車燈都系實件上色, 雖有橡膠車軚但軚鈴只是一件過, 且只上銀漆並無電鍍. 車頭的野牛LOGO不知是因為尺寸太小還是版權問題而幾乎看不見.

整台車只有輪廓而沒有細節, 亦沒質感, 500%比不上ALT, 1000%比不上BT

 







 

車頂可以裝上人型時使用的兩件武器, 直接插入, 不安裝時插孔會有彈簧零件頂上替補空缺. 這是與DOTM的D級大黃蜂完全一樣的設計.

車型比例上是與MP10柯柏文一致的, 跑車亦可以完全收納在貨櫃中.

車型時彈了不少, 一玩變形便見到本品精彩之處.

變形方式新穎, 簡單得來不失巧妙, 最難得系變得極度順手流暢, 一氣呵成, 又完沒有什麼易爛易甩漆位. 要變一個來回實在是易過借火又不失樂趣. 這恰好是變形金剛玩具最應具備的最大價值.

人型外觀十足G1, 比例得當. 連背後亦沒有大書包問題.

關節亦十分充足, 什麼扭腰接地亦有盡有, 倒是手肘關節只能彎曲90度. 但亦絕對夠舊有余.

除一槍一肩炮外, 另附一對可能只出現過一分鍾的打椿手部配件, 可以直接插上, 沒有什麼意思.

















 

後記: 雖然前文批評種種, 但一玩到變形及人型, 即時覺得功大於過, 而且在如此低價的前提下, 本品絕對是物有所值.

而嚟緊的MP13音波和一堆磁帶部隊又走高價路線, 無奈.

那請TT都系出晒D車仔先算啦, 但請不要忘記還我一只漂亮的MEGATRRON

Write a comment

Comments: 8
  • #1

    KEN (Monday, 12 November 2012 09:40)

    等你呢个报告好耐啦~~~睇来大家对佢噶感受都是差唔多,车型直头想丢埋一边唔理佢添啊~~~~~~但是人形有呢几样配件足够玩到十足乐趣,好有细个玩玩具feel,随时锣上手玩,一气呵成。

  • #2

    abdner (Monday, 12 November 2012 10:57)

    MP以人型优先还是对了绝大多数人的胃口,ALT/BT车型写实但已属剑走偏锋又受限颇多,两相权衡还是前者更得我心

  • #3

    小恩 (Monday, 12 November 2012 19:34)

    等美版 会不会 是另一个感觉呢?

  • #4

    akiraz (Monday, 12 November 2012)

    近年来我一收到风马上去买的TF,唯有MT绿大力神同呢只MP12斯伟柏。呢只MP12上色的确差,我经常有自己重新喷漆的冲动。变型设计、人型关节的确十分优秀,价钱亲民。我都认同功大于过。希望下只白色车仔上色问题有所改进吧。

  • #5

    御姐控 (Tuesday, 13 November 2012 15:05)

    车型绝对一流(设计本身)绝对写实,但上色就真的没什么好说的了

  • #6

    Matt (Wednesday, 14 November 2012 00:11)

    細隻大概喺比例上要配合,車型仲好,但系人形上色真喺山寨。最後,我估音波都唔大隻得去邊。

  • #7

    劉波 (Thursday, 22 November 2012 05:18)

    唔明有人點解會用ATBT去做比較....

    這是G1卡通的高還原經典玩具, 以今時今日正廠仲肯投資設計到咁樣仲有咩好批評? 現在變形金剛有咩系列係出得好的? 請舉例!!

  • #8

    迷人超 (Friday, 21 December 2012)

    其實除噴漆質素差之外,都無咩可以挑剔,我唔好金屬、電鍍部件,呢隻外形靚,變形難度亦恰到好處,車人兩形態亦滿分,可以好易擺好多正post,還原G1度高,我幾愛它。