MAFEX蜘蛛俠, APS-01電影文, IDW Legend

Medicom Action Figure EX The Amazing Spider-man, 連M記都進軍6寸公仔行列, 新系列MAFEX第一款, 標準的6寸高度, 高可動, 部份關節似SHF, 但更高可動, 做功企理工整, 手型豐富, 配蜘蛛絲及支架, 玩得十分順手, POSE一步到位, 暫時幾有好感, 但價錢唔多靚.



 

才入手的APS-01, 原來與舊版都有幾多修改, 不單系改了個腹部咁簡單, 但我的目標不是他, 而是為了與好友交換DA-28, 等到時才介紹. 不過APS-01的確系咁多只電影文中上色最豐富齊全的.

 

為了IDW大力士, 為了睇嚟更好的WAVE2 麥加登和星星叫, 唯有入埋呢兩只.但兩只都唔多好玩.

柯柏文車型還好, 但人型的胸肩實在太橫.

BBB變形有意思, 兩個形態都還可以, 但可動太低.

兩只目標戰士的變形比較雷人, 外型亦唔靚.






Write a comment

Comments: 8
  • #1

    venom99 (Thursday, 09 May 2013 22:18)

    相對 MAFEX 蜘蛛俠, McFarlane 蜘蛛俠更吸引
    小弟遲入坑, 還找尋這隻 McFarlane 蜘蛛俠呢

  • #2

    AJ (Friday, 10 May 2013 05:57)

    老兄
    IDW大力士,對現時所的的資料,你有乜睇法,評語?
    另外想問,他究竟是IDW OR FOC? (IDW是指漫畫版嗎?)

  • #3

    Elljay (Friday, 10 May 2013 12:05)

    venom99
    MCF版的確唔錯,大眼版一定系貴了依家,但去年有批LOOSE細眼版,可以找找淘寶網.

    AJ
    大力士確實系IDW而非FOC版, IDW系美國漫畫公司,仍在連載.
    還有一間加拿大的DW,已經等於執咗
    我覺得呢只大力士嘛, 好鬼吸引! 系自福特之後更大的一款官方TF, 而且角色比福特更深入民心, 加上是今年的新設計,應有不少驚喜.
    現時資料所指會有三個版本, 美版(白膠色, 單槍, 有圖了), 日版(灰色, 雙槍, 未有正式圖), SDCC版(什麼也不知道).
    由於對我有很強的殺傷力, 我會選擇最早出貨的美版

  • #4

    aj (Sunday, 12 May 2013 23:48)

    唔該晒,這佢物我也有興趣,因為夠巨,又唔貴,日版也唔貴,外型ok的,雖然佢腰幼又大奶,但一d都唔討厭,可動接受到,變型應該簡單,而我也應可叫老婆送比我^^
    咁我另外想問日版的雙槍,是否多送那把紅色槍?
    我見佢好似送多個小小機械人,是乜角色? & 是與大力士合體嗎? (唔知是否日/美版都送?)

    打攪晒

  • #5

    Elljay (Monday, 13 May 2013 12:12)

    AJ
    日版是紅色雙槍.
    小機械人系大力士的體內的三個AI機械人之一Scamper, 另外仲有兩架的,G1玩具中三個都齊, 但IDW玩具只會有Scamper, 不能合體, 美日版都有

  • #6

    AJ (Tuesday, 14 May 2013 01:05)

    謝謝!超清楚晒!

  • #7

    khn (Sunday, 19 May 2013 04:02)

    hi,請問aps 01 你用左幾多錢入手? 我都準備入

  • #8

    Elljay (Saturday, 25 May 2013 22:55)

    900