Final Form Frieza @ SHF

宇宙大魔王菲利, 龍珠歹角中我認為最成功系佢, 斯路只系求敵手, 布歐就傻嘅, 系得菲利由始至中大奸大惡, 絕對的魔王FEEL,
系真正令龍珠戰士恐懼的強敵, 由殲滅撒亞星, 率領一隊戰士在各個星球進行殺戮和統治, 到在那美星上為求找龍珠而大開殺界,
5個形態的變身亦精彩絕倫菲利殺死無閒亦激發了悟空變成超級撒亞人.

 

 

 

其實第1形態坐住個飛行兜的菲利系我最喜歡, 但當然SHF一下就出FINAL FORM都不錯, 這是剛剛變成最終形態的狀態, 在最終戰時會再谷多次.

 

體形特別細小, 大概只有悟飯的身高, 全身灰白, 有淡淡陰影, 堅殼部份為令面金屬紫, 如可以好似景品或扭蛋般用透明件制便有更好效果.

 

可動性非常好, 畢竟沒有作地何阻礙的外型.

 

頭部有三個,配合三個具代表性的表性, 手型4對, 環部手臂1對, 腳掌3對, 尾部2條, 發波特效2件, 巖石地台一個, 魂STAGE 2個,
好豐富的配置, 令人覺得需要公仔細小, 但都物有所值.

 

尾根部有一個活動關節, 其中一條尾部可圈起其他公仔, 亦可拆斷變成斷美狀態.

 

腳掌還另個帶有飛行時放松的狀態,及帶挿口可立於巖石上的一對.

 

這次的沖激波特效安裝方式不錯, 直接以透明件圈在手腕上, 並不是太礙眼.

 

 

 

其他的就請看圖片, 睇下能否喚起大家對菲利的記憶.

 

 

 

 























 

 

Write a comment

Comments: 5
  • #1

    gao (Sunday, 21 July 2013 22:14)

    肩部坚壳关节部分漏色看着有点不惯...

  • #2

    Elljay (Sunday, 21 July 2013 23:13)

    gao,
    呢个确实是个问题,但还好,瑕不掩瑜

  • #3

    五金 (Monday, 22 July 2013 11:03)

    師兄影的SHF 菲利是小弟睇過咁多人之中, 影得最靚!! 200個 讚!!

  • #4

    高渣 (Friday, 26 July 2013 10:13)

    真係影得好好!將菲利ge優點盡顯!

  • #5

    劉波 (Thursday, 17 October 2013 12:10)

    可惜股關節鬆到爆