Sat

05

Apr

2014

Gundam GP-01 FB Full Burnern @ RG 1/144

自从几年前砌了第一只RG RX-78后, 我对RG系列都几反感的, 细细节懒精密, D件又细又脆, 素组一只花的时间同砌只MG差不多.

而且最衰系唔玩得, 一路玩一路跌, 所以只RX-78一直只是躺在盒中, 早一排拎出来睇下, 一样系甩件甩到唔想理.

 

曾经有个一直唔玩高达的朋友告诉我话其实MKII几好啊, GP01就更好, 不过唔好买FB喔, 陆战型试作机会比较好, 我当时只顾听, 却不打算试.

后来砌了HG GP-02之后, 便一直心痒GP-01, 于是在近期又买了这一盒. 但当我砌好了核战机之后, 真系觉得顶唔顺, 我已经放下好长一段时间, 心谂可能会难尾. 不过多得之前总是下雨, 又可以屈在家中砌完这套模型.

 

制作上只是素组, 渗线, 连水口也没有注意处理, 当时只想快点完成. 加了一点小补色, 贴纸实在太花太大了, 所以只是使用了小部份.

但D件真系脆, 我只是用X20轻轻擦走D墨线, 未砌完已经有三处裂开..................

完成后系几靓, 亦无78般松散, 但上身和核战机总是十分轻易的自动解体, 而且那些可动手型又全然不够力, 完全是废的, 连光剑也揸不好.

盾牌可伸缩是不错, 但卡在手臂上的卡扣又并不牢固, 总之玩上手要好小心, 再好的可动性也不能尽情发挥.

影完核战机后, 我已经将三部份用胶水痴实了.................

 

RG真系唔想再掂, 但话虽如此, 新公布的红魔蟹却令我很心动......................

























Write a comment

Comments: 6
  • #1

    高渣 (Saturday, 05 April 2014 11:26)

    RG係賣精密ge,但我都承認係唔係咁好扭。
    X20唔適合直接用係膠上面(唔關RG事),爆硬,試下用gundam marker,或用水性油開稀糝線。

  • #2

    迷人超 (Saturday, 05 April 2014 21:03)

    樓上全中,X20係抹琺瑯油專用的溶劑,不適宜素組、直接抹膠。一般係塗裝模型先會用:噴底灰、上油性油、琺瑯油滲線、X20抹出界的滲線油。因為X20不會溶解油性油,所以琺瑯油普遍係用於滲線;但若素組直接抹膠表面的話,卻會令膠件爆開。所以素組的話,應該用返油性油漆(硝基系)滲線就無事。

  • #3

    高渣 (Sunday, 06 April 2014 01:06)

    迷人超兄講解好詳細,應爲資深模型玩家。琺郎油滲線抹走另一個選擇係松節水或打火機油,打火機油較好,因爲揮發快,減少意外同膠接觸ge風險,但好難問,一定要通風(油性何嘗唔係?)

  • #4

    高渣 (Sunday, 06 April 2014 01:08)

    sorry,係難聞,重有,用琺郎油都係一定要有油性或水性油打底。

  • #5

    小恩 (Tuesday, 08 April 2014 10:26)

    不知道是 胶料脆弱了 还是俺粗鲁了~~
    前段时间砌MG TV版wing-o 断角.....

  • #6

    和也 (Wednesday, 09 April 2014 01:37)

    哩部01的RG,我都买作陆战形态,不过素组消光后就一直企系度冇变过姿势了,完全冇心情玩距...

    RG 魔蟹要支持,终于等到第二部独眼RG了,如果按照之前参考作品,咁之后都会有老虎登场~ 期待!

    不过果然我最期待的系《高达BF》中最终话登场的老虎宇宙型~~~