TOP10 2015 幾乎揀唔出

好似逐漸脫離大路,今年要選TOP10幾乎選不出,一些SAMPLE密集而來實說亦很壞興致。

還好年頭入咗LEGO坑,那段時間玩LEGO亦最開心,花得最多時間亦一定是LEGO,特別是好一些學著MOC的。

 

我的第一只MOC是HULK BUSTER,花了很多時間,諗起又改兩粒,來來去去可能搞了十次,出來效果我自己很喜歡,把玩亦結實。

 

X Samurai亦是我花了很長時間的玩意,加長了雙腳和重建武士頭盔是最要改造位。

 

每一年都會花點錢去追舊玩具,2015年初入手的伝說合體大BOXSET是我咬牙一入的,小學時期已經很喜歡,現在看來在我眼中也是舊勇者玩具最出色的。

 

HT喪鞭機甲是難得的佳作!雖然玩起來有點太重了。

 

3A的半尺寸REX對我等MGSER來說是極大福音,細細只就手了很多,而功能上除了不能拆甲外基本一樣,放在台面得閒著下燈,已經很開心。

 

TF第三方DX9今年的出品都很受好評,其中洛迪文和格威隆真算是在一堆第三方產品中很出色的產品,外型和變形都很成熟,質量亦令人滿意(2014年至愛之一UT格威隆亦是出自同一設計師之手)

 

珍藏版的巴斯光年完全是抽筋入手(連同胡迪一齊,現價已經有點過高),有基本的可動和口水多多的對白,放在台上已經很令人愉快的感覺,而且我的仔仔對他很有興趣,所以巴斯是我近期玩得最多的!

 

MEGAHOUSE的ORGUSS雖然出品一般,設計略繁瑣,但題材難遇,而上色造型都很好,又能滿足下自己的懷舊癮。

 

MB SF,靚,的確很靚,玩就無謂了。

很多朋友都看來我的玩具介紹很長時間,謝謝各位!由有字到無字,由興趣到有點商業味。

我也有點無奈,本來以前的YBLOG和這裡其實只是一心玩俾自己睇,趁興趣和熱情還在時留個紀念,順便和大家分享一下,亦滿足下小小的虛榮心。

但隨著SAMPLE日漸增多,加上自己購買的,基本上平均1.5日就有一件新玩具,閒時出圖REVIEW的亦都只能留給品牌提供的產品。

文評不寫,一來是不想誤導看官,二來是不想開聲鬧人家產品,三來是真的已感乏力。(你們能想像TD DICK每周12件SAMPLE要影相是什麼感受嗎?)

 

現在玩具對我來說是什麼呢?我仍是非常喜愛,但這裡參雜了更多的是(我更喜歡新鮮感,但不想被破壞興致)

 

而2015最大最重要的收穫,當然是我的第一個兒子出生,實在是很可愛很好玩~!在滿月時我自己拍了一些圖片和大家分享下我個寶貝仔~!最後祝大家明年更好~

Write a comment

Comments: 14
  • #1

    henrylaw1986 (Wednesday, 30 December 2015 10:36)

    一直有看你的blog, 祝BB身體健康, 貴宅生活愉快!

  • #2

    阿仁 (Wednesday, 30 December 2015 22:26)

    祝你合家新年快樂!雖然我沒你咁多野玩,但而家出po真是好難有時間去長篇大論,非常了解你的感受,不過都是果句,最緊要玩得開心~~

  • #3

    Garycharm (Wednesday, 30 December 2015 23:31)

    由偷師學你影相,到見你冇乜心機影玩具相,唔經唔覺已經八年。
    你o既心情,相信算明白一二。
    你做o左老豆,正式進入人生另一階段,試下發展其他興趣。
    至於玩具,尤其「贊助」商果D ,
    真係冇心機o既,推鬼晒去啦,你老哥又唔係搵唔到錢~~
    不如介紹俾香港果個Gary o丫,佢好有需要~~~


    祝新年進步,一家人健康、平安、喜樂!

  • #4

    ELLJAY (Thursday, 31 December 2015 08:50)

    henrylaw1986
    大家咁話~

    仁兄,
    有新嘢玩點都系開心的,大連王出未啊?

    魔術兄
    你知啦,我貪新鮮又貪小便宜,好難拒絕的~
    新鮮好重要,我現在多數俾錢買玩具都系因為新鮮~~~~~病咗

  • #5

    murphy (Thursday, 31 December 2015 09:04)

    祝 Elljay 兄 新年愉快,過猶不及,深表同感。期待您新一年快樂的評測與攝影

  • #6

    阿仁 (Thursday, 31 December 2015 20:43)

    大連王未出,到時通知你!

  • #7

    Dick.Po (Friday, 01 January 2016 10:06)

    玩得精又影得好,有話直說,真心拜服!
    今年到我做老豆啦,希望都可以兼顧玩具啦...
    新年快快!日日玩新玩具

  • #8

    高渣 (Sunday, 03 January 2016 02:03)

    Elljay兄,完全明白你的心情,出得太多,如果唔係因興趣出post,好難做得過癮。但真係好鍾意睇你有果句講果句既玩評。

    祝你同家人(特別係新出生既仔仔)新年快樂,合家健康平安!

  • #9

    Sunny (Monday, 04 January 2016 20:31)

    Elljay兄, 我一直有睇你個blog (尤其上斑時間中)...但我只係一個 CD ROOM, 而且係你既作品去啟發我對玩具攝影有更加既興趣及用有限資源去影玩具.
    好想你抽時間睇下我拍既玩具照及指教一下.......Toysdaily 中的 (窗台拍攝)

    另祝你一家人新年快樂, BB身體健康.

  • #10

    Ken (Friday, 08 January 2016 04:26)

    Elljay兄,留多D時間俾BB你會享受到更多既樂趣。我個仔1歲3個月,我經常覺得太少時間陪佢啦,覺得個仔大得太快啦。

    祝你閤家安康快樂!

  • #11

    giroro1018 (Sunday, 10 January 2016 04:57)

    自Blog年代已開始追文, 希望你可以繼續懷著本心, 堅持玩下去, 寫下去.

    祝你及你的家人新年快樂, 身體健康, BB快高長大.

  • #12

    aj (Wednesday, 13 January 2016 08:59)

    仔仔影得好呀 ! 心情我明白
    祝健健康康聽聽話話

  • #13

    聖鬥士星矢 (Friday, 15 January 2016 21:12)

    弓喜弓喜祝BB快高長大.

  • #14

    Arion (Saturday, 30 January 2016 06:28)

    祝仔仔身體健康,快高長大!