Wed

28

Sep

2016

當雜記變成月結

本來雜記用於隨時更新,但無奈這數月工作都比較忙, 總是積積埋埋. 心動的玩具沒有減少, 但玩玩具的時間卻減少很多.

總是買玩具, 真愛是的確, 但有分析過, 花心和需要新鮮感才是真~~~~~~~~

而因為懶, 所以多了一種新的相片風格, 自己意外喜歡, 真系又懶又方便又好看啊~

下面不能一一盡數, 但都盡量寫下:

 

奧飛的超級飛俠8只套裝, 扭蛋大細,ABC膠,完全變形,造型可愛,造工精良,淘寶價90蚊, 我自己就好喜歡了!

 

千值練魔神皇帝, 看似好扭好型, 但實際即不太好玩, 特別裝上大翼後胸腰關節易後傾, 我都系拆翼玩的, 但...............整個過程只玩了十來分鍾, 連配件也沒有拿過出來, 這是為什麼.................

 

R魂鋼加農意外地感覺有些破碎和不實在, 但等埋鋼坦克就收工算了, 無咩好講, 只是越玩越無FEEL.

雪霸的確好型好靚, 這二十多年來第一只成品玩具, 唔愛都難, 已經總是擺在當眼處, 得閒又換個POSE

真骨雕究極KUUGA, 個個話正, 我又無咩特別感覺, 唔差, 系咁多.

百變電子車以為入到跳樓價, 但原來代處未算低. 不過買回來又系完全未玩就擺上櫃頂, 連RX都擰過出來.

SHF比達2.0, 舊版換成黑髮才避過變成垃圾的命運.

第三方SPACE POD, 七色燈幾好玩, 不過內飾簡陋, 雖然BANDAI會出拼裝, 但呢個識發光WOR, 七彩WOR, 即玩WOR~~~~~~

拼裝斯路, 十分精彩, 模具表現嘆為觀止, 外型可動俱佳!

RG新安洲買了兩個月, 才斷斷續續砌到這樣, 背包武器未郁手, 第一次咁樣砌嘢法..........越砌越無FEEL.

眼鏡廠大組立從來是性價比之王, 自己原來遺留一只悟天格斯!

 

變形金剛都系慣例

出了新對決CLASSIC BOXSET, 紅色MEGATRON系樣衰, 但變槍後好NERV, 於是.............我居然一次過買回之前的............你睇幾靚!

SND出了合戰文配件, 但信我, 不要買! 要理由嗎? 膠差, 組裝兩小時, 要打一條7CM鐵軸出來, 再裝, 要打一條3CM鐵軸出來, 再裝, 變形設計好差, 完全系得個樣. 不要買!

見到電影版L級鋼鎖只售99, 入之, 然後明白為何只售99了~~~~~~~~~~~~~~99我都後悔!

TFP Predaking, 拿起放低幾次幾年, 近日又無情情入手, 不太差, 起碼氣勢在!

KBB出了縮小版MP10V, 以價論貨, 我很滿意!

DNA的破壞者配件是最後一間, 要加埋PE的車頭才算完美. 但雙肩設計的確幾好. X2TOYS那個就算罷啦.

誠造社的阿波羅連胸像, 替換配件後阿波羅又是另一種有型. 整套產品完成度極高, 玩法豐富到我玩唔晒, 論質素論可玩性, 無疑是今年TOP10之一.

合金彈頭的載具則又是另一回憶佳品, 可惜全PVC制景品, 不過現在想找些人仔玩下~~~~MARCOoooooooooooo

TFC海魔第二彈KEEP到質素, 但好吉手, 以及我真心不喜歡這麼多球型關節的老變.

MMC透明幻影很漂亮很漂亮很漂亮很漂亮很漂亮很漂亮.

UT SPRINGER, 我呃了只版回來, 垃圾~

 

FM送了一只超載雞來, 我仍是想不通為何這麼受歡迎, 剩下的只有佩服.

3A劍風..............唉, 我少玩3A, 應是第一只3A的1/6, 與HT真的是無法比, 各方便都無法比............我應該不會再買

IF的孫行者, 出了這麼多版本終於有只似86CCTV版, 好得!!!! (呢個只有中國大陸朋友有感覺了, 其他地區的不會明白)

MC七劍, 345入手, 質素好驚訝!!!!難怪BANDAI要出手.

 

第一次買NECA老翻, 好失望好失望, 我已經掉咗..................................

 

 

 

Write a comment

Comments: 4
  • #1

    皮蛋陳 (Thursday, 29 September 2016 12:53)

    超級比達咁快有~?

  • #2

    Gary Charm (Thursday, 29 September 2016 22:05)

    點解我覺得你玩到有少少辛苦? XD
    好明顯你係食得魚翅多,
    推薦你玩下膠怪獸o丫,我直頭鍾意到攬住 目訓 ~~ ^^

  • #3

    Gary Charm (Sunday, 02 October 2016 12:24)

    辛苦嘛.............自己買的不辛苦, SAMPLE的玩得辛苦, 畢竟不是自己想要的.
    但最辛苦的是空間問題, 好想賣出一些, 但又懶得整體
    膠怪獸我一直想買啊, 但國內可以買到的看來上色都很一般,(當然可能都是這樣), 而且無拉拉開個新坑似乎系作死

  • #4

    Gary Charm (Wednesday, 05 October 2016 01:26)

    Elljay ,樓上是你的留言嗎?
    嚇了一跳,以為給人冒名了~~ XD

    我都開始要賣玩具喇....
    依家開始整理.....自己都覺得好過份。
    (之前搬屋,簡直想死。)
    依家想賣一批玩具,空出位置,整個好D o既 display 櫃~~


    膠怪獸質素嘛,正如美玩,睇多D 就慣o家喇。 ^^
    之前都係小王子介紹俾我,我起初冇興趣,但玩得多,越玩越爽。