Sat

26

Nov

2016

戰隊魂, 大爆發了

10月時我就知道一定會變成這樣的, 一旦開始就要買個夠~~~~~~~~

 

侍戰隊DX全侍合體, 豐富玩法, 算是很漂亮的外型, 電動, 武士造型, 加上我最近睇完了全套劇, 十分不錯, 難怪玩具一直受歡迎! 但合金真劍王在全侍合体時因為高度偏差有些微結合不良, 所以後來還是買多一套膠版真劍王.

但一直都未有時間細玩, 幾個合體形態都未試齊. 但大合體的厚度實在太驚人, 暫時完全無法入櫃呢.

 

炎神戰隊DX G12合體, 十分威武巨大, 但還好厚度並不太可怕, 平衡性比全侍要好. 這兩套11,12合體讓我想起多年前購買的究極轟轟10機合體, 我覺得那個平衡性更好呢.

 

救急戰隊DX緊急合體, 要找到一盒價格相宜又品相良好的實在不易, 要麼太貴, 要麼太殘, 找到一盒很新的價格又好的, 但上一手主人居然遺失了全部貼紙和武器.........

而LINER BOY則很易找到好價錢的全新品. 自此救急戰隊全SET齊了, 每一套都覺得很不錯!

 

電磁戰隊DX則是近來購買之中最難找的, 特別銀河百萬, 陰差陽錯買了一只殘舊但聲光正常的美版, 和一盒超級新淨但聲光失效的日版..........百萬星航則是好運好價遇到, 但明明當時因為火箭和穿梭機僅作為武器而太少參與合體而放棄的..............結果到手仍是因為這個問題而喜愛度不足

 

超力戰隊DX超重合體難得一盒全新完美品, 價格不非, 不過是半被逼買的...........兒時就不太喜歡, 也從未玩過, 現在才知道超重合體系全膠...........

冷門角色復活變形鋼魔神又平又靚又好玩, 比起相似機關的94年的NINJAMAN好玩和漂亮得多

國王金字塔數年前就想購買, 這次買開便買吧, 原以為又大又重, 原來空心殼一個, 不過表面的細節的確是豐富而漂亮.

紅色拳手完全是為了陣型而買, 全新品也不貴, 不過本體外型和可玩性都不足, 大合體也勉強.

 

星獸戰隊DX大金牛, 不少人都贊這款, 但我卻沒有什麼感覺, 也不太喜歡, 也罷, 全新品價格不貴, 也與過去的銀鎧王配一對便算了.

 

百獸戰隊DX一直要認明日版, 牙吠神原來並沒有傳聞中漂亮, 而伊卡洛斯也沒有想像中神.

 

特搜戰隊DX刑事飛翼, 只需300........只需300...........而且越睇越順眼, 黑色又不怕發黃, 可以長期放在台面玩呢, 平靚正!

 

魔法戰隊DX魔狼, 咁都炒? 仲貴過普通版DX魔法王是什麼道理?

 

地球戰隊DX, 請不要相信圖片, 實特品相太差, 約4成新, 已經退回, 證明無緣. 但其實這套是我人生第一套摸過玩過的戰隊.......................

 

以前的戰隊機械人都不錯, 近年來的真是很難令我接受, 今年的動物戰隊................好, 有這樣一套質素不錯的老翻, 90蚊, 玩完後, 覺得就算系BANDAI貨, 亦都只能值90分.

 

美版POWER RANGERS 6.5寸可動系列, WAVE1是忍風3人和恐龍戰隊的紅,綠戰士, 公仔以美版來說收斂很多, 體形可動都算出色. 使用ML的N+1形式, 先可以砌出7寸旋風神, 和附帶一個大獸神的身體. WAVE2附帶其他部件. 又配上兩個電磁戰隊的角色,

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

好了戰隊講完, 要買的也基本上買晒, 有兩套在運輸中, 下次再看吧.

身邊的玩具朋友幾乎沒有玩戰隊的, 也是一個人走這條路了, 而看來大家也不太喜歡.

看看其他:

 

R魂英格倫普普通通價錢太貴, 而且無咩驚喜, 為大腿關節加了點小心思, 指揮車還算不錯, 2號機應不買了.

 

TAKARA舊DX勇者王系第一次玩, 覺得除了比較番薯外, 真的很不錯呢, 我覺得這是唯一可以玩的可合體GGG, 對, 覺得比CMS和BANDAI更好!

 

無拉拉買翻星戰TF死星, 算一算都快10年前了, 當然價錢貴了好幾倍, 不過我覺得現在看來還不錯.

 

特價羊年柯柏文系買俾個仔的, 講真, 真系買俾個仔的!

 

頭領新品.............無嘢好講.

 

其他第三方, 無嘢好講.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

有些忘記影相了, 看看下次再補回吧. 反正也太多了.

 

Write a comment

Comments: 8
  • #1

    IVAN1979 (Monday, 05 December 2016 03:17)

    忍风睇落好正

  • #2

    kingwaiking (Monday, 05 December 2016 10:51)

    兄弟 你都小細小弟幾年 我讀中學時還可自己儲錢買到電擊同鳥人,只是要二百幾同五百幾 九幾年既事 最后無買 隻動物戰隊真係老番?望洛同正版一樣...

  • #3

    Elljay (Monday, 05 December 2016 11:08)

    ivan1979
    外型不錯,但上色很簡陋,可動也只是意思意思。

    kingwalking
    那估計不止幾年,我讀中學時已經係係電磁年代。看回資料那時不過5000-8000yen的戰隊超合金,但我也只能買得起1500高達模型。其實我基本無看過戰隊劇,只是被舊玩具的簡單而吸引

  • #4

    Elljay (Monday, 05 December 2016 11:14)

    動物係國內老翻牌蒙巴迪,是比較高質的老翻。也出了狂野合體。但算了並不喜歡

  • #5

    kingwaiking (Monday, 05 December 2016 23:16)

    其實小弟都是大既97,98度才中學畢業^^ 那個看大大傪啦 掉坑啦 看你有買那本書應該知道更早期戰隊很多都更简單及漂亮啊!

  • #6

    Gary Charm (Tuesday, 06 December 2016 00:17)

    我都有幾隻戰隊,唔多,不過見你都好似冇入。
    我都覺得戰隊好玩,又其有合金果D ,繼承到以前 popy 合金果種感覺,簡簡單單o啪o拍o拍咁合體,玩得好開心。

    講到英格倫,雖然我唔好機動警察,但係見佢好似出得幾好,諗過買。
    不過呢排我拎番堆 robot 魂聖戰士、重戰機出o黎睇---呢兩個系列我幾乎全入,點都可以講兩句
    ........靚唔夠靚,display 出o黎唔好睇;玩唔好玩,好多隻都有局部骨質梳鬆,尤其聖戰士,因為背包重,大部份都冇腰骨。
    成堆 robot 魂,如果唔係因為我鍾意D 角色,根本好鬼差----重要鬼死咁貴。
    所以冇買英格倫喇。



    最後,乜原來你冇DX 勇者王咩?
    死喇,我當年係睇邊個個 blog 見到佢呢?....

  • #7

    ELLJAY (Tuesday, 06 December 2016 09:48)

    Gary Charm
    很高興趣你來看我~
    近來玩戰隊主要覺得TF好亂, 明爭暗鬥, 連TAKARA都鬥埋一份. BANDAI成品部又不停將不太舊的玩具翻出一次, 年幾兩年前的同類玩具即時變成垃圾, 玩得太累. 而新玩具都比較複雜易爛.
    所以偶然玩了一套戰隊, 那種簡單直接乾淨的感覺就好似突然有股清泉............我就領嘢了.
    不怕新版掃舊版, 不怕舊版變垃圾, 一年一套, 簡單乾淨, 直系可以上手玩的玩具, 就戰隊DX吧~~~~

    你提起R魂, 我都即時在想, 究竟哪一只R魂我真的很喜歡呢, 不用很耐, 我答到我自己:無, 真系無, 當中不乏有型靚仔仲要有情意結的產品, 但似乎都不能入心.

    DX勇者王, 我估是kimutaku~~~~~~~~

  • #8

    巴扎黑 (Saturday, 17 December 2016 06:08)

    好像看到童年咯